Platnena vrećica – moj izbor

Godišnje potrošimo milijarde komada plastičnih vrećica, a još uvijek recikliramo samo manji dio.

Svake minute odbacimo gotovo milijun plastičnih vrećica koje uglavnom završe o otpadu i u okolišu kojeg onečišćuje i gdje predstavlja opasnost za mnoga živa bića –  ljude i životinje (za milijune ptica, morskih sisavaca i riba). Premda se stvari mijenjaju na bolje posljedice višegodišnjeg zanemarivanja upozorenja osjećamo svi mi, a još veće osjetit će naša djeca.

U trgovinama su u ponudi biorazgradive vrećice no, niti one nisu najbolje rješenje jer za razgradnju također trebaju vrijeme i uvjeti, a u međuvremenu ona često leti po zraku, visi s drveća, zagađuje livade, tlo i vode, ugrožava biljni i životinjski svijet.

Jedno od prihvatljivijih rješenja je sakupljanje plastičnih vrećica u neki kućni spremnik i odvoz na neko od reciklažnih dvorišta gdje postoji poseban kontejner za odlaganje takve ambalaže.

Najbolje rješenje su platnene torbe i vrećice. U ponudi ima uistinu zanimljivih, skupljih i jeftinijih varijanti, raznih boja i dezena, veličina i oblika, tako da mogu zadovoljiti svačiji ukus i potrebe.

Pitanje njihova korištenja nije više pitanje izbora nego kulture i osviještenosti.

Svatko od nas može danas može odlučiti:

  • zamijeniti plastične vrećice platnenim torbama ili košarama
  • za veće kupnje koristiti kartonske kutije ili veće platnene torbe
  • uvijek sa sobom nositi barem jednu platnenu torbu
  • kod kupovine voća koristiti višekratne biorazgradive vrećice

Photo by Anna Shvets from Pexels

ostavite svoj komentar