Po jutru se dan poznaje

Postoje navike prakticiranjem kojih možemo lijepo započeti dan, usmjeriti ga, obojiti željenim bojama. Jutro je uvod u ostatak dana i vjerojatnije je da će biti pozitivan ako tako krene od jutra.
Da bismo to postigli mogu nam pomoći sljedeće navike:

Coffee, Book, Caffeine, Cup, Espresso

Buđenje na vrijeme
Mnogi ujutro odgađaju ustajanje iz kreveta. Još samo pet minuta… Najčešće to ne bude samo pet minuta nego i značajno više pa kreće trka s vremenom. Možda možemo pokušati ustajati u vrijeme dovoljno da se pripremimo za posao i dan pred nama, bez strke.

Buđenje u isto vrijeme
Naš ritam spavanja i budnosti važan je za kvalitetu sna i odmora. Preporuke stručnjaka su: ići spavati u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme, spavati dovoljno (prosječno sedam sati dnevno). Kada se organizam navikne na ustzaljeni ritam buđenje ne predstavlja problem, odlasci na spavanje također, a osjećamo se odmornije i svježije.

Jutarnji ritual
Mnogi po ustajanju iz kreveta kreću s osobnom higijenom, oblačenjem, uzimanjem stvari i sličnim radnjama. Neki usput popiju kavu ili prosurfaju internetom na mobitelu.
Pokušajte zamisliti svoje jutro na način da ustanete, pristavite kavu ili čaj, obavite jutarnju higijenu, pripremite stvari za posao, pospremite krevet, provjetrite spavaću sobu, sjednete uz knjigu i uz čaj/kavu i pročitate par stranica nekog dobrog štiva. Čitanje je odlično za početak dana: pobuđuje kreativnost, motivira i potiče.

Pospremanje kreveta
Postoji knjiga na temu pospremanja kreveta. Uglavnom, pospremanje kreveta možemo shvatiti kao metaforu za život: tko nauči kroz život ići na način da pospremi ono što je raspremio, popravi što je pokvario, ispriča se kad pogriješi i sl. ima veće šanse za uspjeh u životu. Na kraju krajeva na kraju dana ljepše je leći u pospremljen krevet u prozračenoj sobi.

Zalijevanje cvijeća
Zalijevanje cvijeća u domu, na balkonu, terasi ili vrtu vraća nas prirodi i životu (sve o čemu brineš i čemu pridaješ pažnju cvjeta, raste, množi se…). Briga o bilju svojevrsna je meditacija u pokretu.

Clouds, Window, Frame, Open

Otvaranje prozora
Otvaranje prozora i prozračivanje prostora u kojima boravimo najbolje je učiniti u jutarnjim satima. Ljeti ranojutarnjim, zimi može i nešto kasnije. Prirodno svjetlo i jutarnji zrak razbuđuju, osvježavaju i potiču na aktivnost.

Upravljanje vremenom
Jutro može biti i vrijeme za organizaciju vremena u danu, za određivanje prioriteta kada je obaveza puno. Na taj način upravljamo svojim vremenom i veća je mogućnost da se nećemo raspršiti i da ćemo više toga realizirati, naravno ukoliko smo realni u planiranju.

Tjelovježba i kretanje
Čovjek je stvoren za kretanje. Odvojite svaki dan barem pola sata do sat vremena za malo žustriju šetnju, razgibavanje, istezanje ili neki oblik tjelovježbe i kretanja. To pomaže tijelu i duhu.

Hidratacija
Svaki dan potrebno je popit  barem osam čaša vode, u slučaju pojačanog znojenja i više. Osim vodom, tijelo možemo hidrirati i biljnim čajevima, prirodnim voćnim sokovima, mineralnom vodom.

Eggs, Fried, Sunny Side Up, Sandwich

Doručkovanje
Kvalitetan doručak pružit će nam prijeko potrebnu energiju za nastavak dana. Preskakanjem doručka riskiramo glad i impulzivno jedenje nezdravih opcija.   

Upravljanje vremenom na mobitelu
Započeti dan pregledavanjem pošte, vijesti, poruka i objava na društvenim mrežama nije poželjno. Utišavanje mobitela i davanje prednosti knjizi, polaganom ispijanju kave ili čaja, planiranju dana, tišini – zamašnjak je za ljepši dan pred nama.

Nabrojali smo desetak navika. Nekome će biti teško prakticirati ih sve no, to nas ne mora zabrinjavati.
Nije poanta rigidno se držati pravila. Svatko može pronaći svoju formulu i prakticirati ono što mu odgovara. Važno je osvijestiti koliko je važno dobro započeti dan i kako to ostvariti jer…

Po jutru se dan poznaje.

Image by congerdesign from Pixabay
Image by Engin Akyurt from Pixabay
Image by No-longer-here from Pixabay 
Image by Aline Ponce from Pixabay  

ostavite svoj komentar