Podrška i pomoć slabovidnim i slijepim osobama u vrijeme pandemije

Mjere uvedene tijekom pandemije virusa COVID-19 otežale su život mnogim ljudima, posebno osobama iz osjetljivijih i ranjivih skupina društva: starijima i nemoćnima, kroničnim bolesnicima, osobama s invaliditetom i drugima.

Jedna od pogođenih skupina su slabovidne i slijepe osobe. U aktualnoj situaciji važno je ponuditi im pomoć i podršku. Uvidimo li da je u našoj blizini slabovidna ili slijepa osoba važno je da joj ponudimo pomoć, razgovjetno i dovoljno glasno, uz pridržavanje propisane distance (Oprostite, mogu li Vam kako pomoći?).

U aktualnoj situaciji slabovidnim i slijepim osobama dodatno je otežano snalaženje u prostoru. Kako procijeniti jesu li dovoljno udaljeni od druge osobe? Kako da znaju gdje se nalazi dezinficijens? Kako da znaju što piše na vratima pošte/banke ili na autobusu? Koji dio autobusa je prazan i gdje bi bilo uputno sjesti? Kada se mogu pomaknuti naprijed za vrijeme stajanja u redu?

Sasvim je u redu ljubazno upozoriti slabovidnu ili slijepu osobu na preporučenu distancu, pitati želi li da ju povedemo do vrata ili treba li neku drugu pomoć, omogućiti joj prvenstvo primanja usluge ili drugo.

Nismo otoci, usmjereni smo jedni na druge, posebno u okolnostima koje su izvanredne i posebno izazovne. Oni koji su zdraviji pozvani su biti uviđavni i strpljivi i pružiti pomoć i podršku onima koji su osjetljiviji po bilo kojoj osnovi.

Tekst preuzet s portala Vrata zdravlja

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar