Pokrenite razgovor

Razgovarajte o stvarima o kojima teenageri vole razgovarati…

Razgovor sa teen-djetetom mnogim je roditeljima nemoguća misija. Jednim dijelom zahvaljujući roditeljima i njihovu pristupu, a jednim dijelom zahvaljujući teenageru koji prolazi kroz to famozno razbdoblje odrastanja u kojem nema puno mjesta za toleranciju, strpljivost i sl.
Roditelji najčešće griješe banalnim pitanjima poput onoga ‘kako je bilo u školi’ ili ‘ima što novoga’. To su pitanja koja nikoga ne potiču na razgovor, kamoli teenagera.
Jedan od faktora uspješnosti razgovora jest da su svi akteri prisutni i tijelom i duhom i da ih tema razgovora zanima. Ukoliko je vaše dijete zaokupljno nečim drugim, radije pričekajte.Isto tako, pričekajte ako ste i sami loše volje, ljuti i sl.
A kad dođe vrijeme za razgovor pokušajte sa temama koje teenageri vole:

Pokažite interes za glazbu koju vole, izvođače, spotove… Poslušajte zajedno koju stvar. Ne kritizirajte i ne uspoređujte sa glazbom svoga vremena u negativnom kontekstu (niti vašim roditeljima nije se sviđala glazba koju ste vi svojevremeno rado slušali).
Provedite vrijeme u razgledavanju fotografija (pa i onih na Facebooku). Teenageri vole fotografije i fotografiranje. Možete i vi donijeti svoje fotke pa uspoređivati. Pokažite interes za njihove vršnjake sa fotografija, pitajte tko je tko, tko im je posebno drag, zašto i sl. Vaše fotografije možda i vas nakratko vrate u razdoblje života u kojem je sada vaše dijete.

Kada ih pitate za događaje u školi nastojte ne biti površni. Na pitanje ‘kako je bilo u školi’ dobit ćete uvijek jedan te isti odgovor – dobro,ok ili uobičajeno. No, ako upitate dijete koje je predmete danas slušalo, je li bilo štogod iznimno zanimljivo, je li bilo kakvih problema u školi i sl. možda se iznenadite.

Pokažite interes za njihove interese ili hobije i izvanškolske aktivnosti. Čak i onda kada niste u potpunosti zadovoljni njihovim izborom. Što ih najviše privlači tom hobiju, zašto, kako se vide u budućnosti i sl.

Pokažite interes za njihove prijatelje. Sa kime najviše vole izlaziti? Zašto? Tko gdje planira studirati ili raditi? O čemu najviše vole razgovarati? Gdje izlaziti? Ne inzisitrajte na nepotrebnim detaljima, pustite da vam dijete kaže koliko želi.

Važno je da vaš razgovor ne započinje i ne završava uvijek pitanjima o školi.

Photo by Pixabay

ostavite svoj komentar