Pokušajte razumijeti

Dobri međuljudski odnosi nisu rezultat
slučaja već, u najvećoj mjeri, dobre komunikacije.

Vještina komuniciranja jedna je od ključnih životnih kompetencija, važna, kako za osobnu realizaciju i razvitak, tako i za profesionalni život.

Loša komunikacija rezultira nerazumijevanjem, krivim interpretacijama, narušenim odnosima i sl.
O pravilima dobre komunikacije napisane su knjige. U ovom članku osvrnut ćemo se samo na jedan, segment, na slušanje i razumijevanje.

Svatko tko želi kvalitetnu i poticajnu komunikaciju treba težiti tome da najprije pokuša razumijeti druge ljude, a manje očekivati razumijevanje. Kada pokušamo razumjeti polazišta drugih ljudi, njihove razloge, što pokušavaju, što zapravo žele reći, što im je važno i sl. naša se perspektiva bitno mijenja. Ovdje nije riječ o tome tko je u pravu, tko u krivu. To je jednostavno način djelotvorne komunikacije koja uvijek daje rezultate.
U svakodnevnoj komunikaciji činimo obratno – očekujemo prvenstveno da drugi razumiju nas. Pokušavamo biti shvaćeni prije nego i sami shvatimo. Umjesto da a priori branimo svoje pozicije trebali bismo poslušati i pokušati razumijeti.
Ovakvim postupanjem pomogli bismo prvenstveno sebi samima. Oslobodimo li se prevelikih očekivanja koja u pravilu imamo u odnosu na druge ljude, prištedjet ćemo se razočaranja i nerazumijevanja.

Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i još čudnije je kako nam često baš to malo nedostaje! (Ivo Andrić). U komunikaciji s drugim ljudima upravo je tako – malo je potrebno da se bolje razumijemo, a mi često miniramo baš to malo.

ostavite svoj komentar