Polazak u vrtić

Prva iskustva odvajanje uvijek su bolna, pogotovo kad je riječ o malom djetetu koje još nije imalo puno susreta s drugim osobama izvan svog doma ili iskustvo odvajanja od roditelja, posebno majke. Polazak u vrtić specifičan je i emocionalno intenzivno obojen događaj, za dijete i za roditelje.

Dijete osjeća strah od odvajanja od roditelja, osoba koje su do tada isključivo ili pretežito brinule o njemu/njoj. U isto vrijeme javlja se i strah od nepoznatih ljudi. Odvajanje, kako god teško bilo, važan je i neizostavan dio normalnog procesa odrastanja svakog djeteta.

Giraffe Plush Toy, Stuffed, Animal

Recept za bezbolan polazak u vrtić ne postoji. Neka će djeca sam po sebi relativno bezbolno proći kroz prilagodbu, nekoj će trebati više vremena i strpljenja.
Ipak, roditelji mogu učiniti puno toga da taj proces bude manje stresa za sve.
Pri tome je važno imati na umu:

  • djeci do tri godine starosti najvažnija je odrasla osoba, u ovom slučaju odgajatelji/ica,
  • djeci iznad tri godine starosti uz odgajatelja/icu važne su i igračke i igranje s njima,
  • petogodišnjacima i starijoj djeci, uz odgajatelja/icu i igračke važni su i vršnjaci/druga djeca iz skupine;

Što  je roditelj sigurniji da je vrtić dobra opcija za dijete ono će to osjetiti.  Ukoliko je roditelj u strahu, nesiguran i pod stresom takvo će najvjerojatnije biti i dijete.

Kids, Brother, Sister, Boy, Girl, Play

Savjetujemo da na vrijeme saznate sve o vrtiću u koji planirate upisati svoje dijete i da posjetite vrtić, zajedno s djetetom. Obavite razgovor s jednim od članova stručnog tima. Razgovarat ćete o djetetovom zdravlju, razvoju, navikama, potrebama… Možete sa stručnom osobom (i kasnije s ogajateljem/icom porazgovarati o svemu sve što smatrate važnim (o specifičnim navikama djeteta, o onome što dijete posebno voli, što ne i sl.), upozoriti odgojitelja ukoliko se nešto zbiva u djetetovu životi, a što može utjecati na njegovo ponašanje (razvod, rođenje brata/sestre, bolest u obitelji ili drugo).

Nakon što dijete prošeta vrtičkim prostorima kasnije možete o tome razgovarati (što mu se svidjelo, zašto, što nije…). Uvijek nastojte ostati mirni, ponašati se strpljivo i odlučno.

Roditelji znaju djetetu prijetiti vrtićem („Tamo ćeš morati slušati/jesti/spavati/pospremati igračke ili sl.) što nikako ne preporučamo. Vrtić nije kazna i dijete ga kao takvo ne bi trebalo doživljavati.

Girl, Baby Doll, Baby, Cute, Kids, Smile

Možete zajedno isplanirati i pripremiti torbicu za vrtić, razgovarati o svemu što ga tamo čeka, što ćete vi raditi dok je ono u vrtiću, možda u razgovor uključiti dijete koje već ide u vrtić (stariju sestru/brata, susjeda ili sl.).  

Također valja imati na umu da je polazak u vrtić jako velika promjena i da u tome periodu ne bi trebalo paralelno uvoditi neke druge promjene (odvikavanje od bočice, dude, pelena…).

Dopustite djetetu da sa sobom ponese omiljenu igračku ili predmet koji će umanjiti osjećaj samoće i nesigurnosti. Svakako treba izbjegavati podmićivanje (kupnjom igračaka ili slatkiša ili davanjem obećanja i sl.).

Kad dijete krene u vrtić važno je, barem prvih tjedan-dva, dovoditi i odvoditi dijete u isto vrijeme. To bi trebali činite vi ( jedan od roditelja ili oba), ne bake/djedovi, susjedi, dadilje. Isplanirajte vrijeme za ostanak s djetetom u vrtiću, u njegovoj skupini i postepeno, u dogovoru s odgajateljem/icom produžavati vrijeme boravka djeteta u vrtiću, ne obećavati djetetu brz dolazak i ne bježati, skrivati se, otići na prevaru (time povećavamo strah i nepovjerenje).

Kako se oprostiti s djetetom? Pokušajte osmisliti neki svoj ritual, djeca ih vole, daju im osjećaj poznatosti i time sigurnosti. Npr. zagrlite dijete i recite mu nešto kao „Vratit ću se po tebe kad završim s poslom, negdje oko 15 h.“. Nastojte da to bude kratko jer dugotrajni rastanci samo dodatno uznemiruju dijete (i roditelja). Ostanite smireni, strpljivi, nježni i odlučni i činite to svaki dan na isti način.
Pokušajte uvijek dovoditi dijete i odvoditi iz vrtića u isto vrijeme. Ne obećavajte brze dolaske, pokušajte ne kasniti. Kašnjenje i neodržana obećanja kamen su temeljac za stvaranje nesigurnosti, nestrpljivosti, nepovjerljivosti. Dijete bi u vrtić trebalo odlaziti redovito, pogotovo u vrijeme prilagodbe jer i nakon kraće stanke od vrtića, dijete može opet tražiti prilagodbu.

Vrlo je važno ostvariti dobar kontakt s odgajateljima. Oni postaju važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako svjedoči vašem dobrom odnosu. Što više povjerenja iskazuje roditelj prema odgajatelju i dijete će (i obratno).

Moguće reakcije djeteta

Sto ljudi, sto ćudi. Stotinu djece, stotinu reakcija na polazak u vrtić. Neka su djeca sklonija reakcijama na fiziološkom planu poput odbijanja hrane, odbijanja spavanja, probavnih smetnji, češćeg pobolijevanja i sl. Neka su pak sklonija ponašajnim reakcijama pa češće plaču, postanu agresivnija, ili se povuku… Moguća je i regresija u ponašanju, npr. dijete ponovo počne mokriti, sisati prst, puzati, tražiti dudu  ili drugo premda je već prošlo tu razvojnu fazu. Pri tome je važno znati da se regresija obično javlja u onom ponašanju koje dijete upravo intenzivno usvaja ili usavršava i koje još nije stabilno – pa tako u prilagodbi dijete nema dovoljno energije za istodobno usavršavanje nekog novog ponašanja (zato smo napomenuli da se ne kreće istovremeno s uvođenjem više promjena).

Sve navedene promjene u ponašanju prolaznog su karaktera. Nestaju kad se dijete prilagodi novom prostoru, odraslim osobama i djeci, novom načinu života, novim pravilima.
U tom periodu važno je iskazati prihvaćanje i razumijevanje djetetovih osjećaja, ne minorizirati ih ili bagatelizirati (ma, nije to ništa), niti preuveličavati odnosno prenaglašavati. Sasvim je normalno da dijete ima strah od promjene i da se zbog toga rastuži i rasplače.

Za kraj
Naoružajte se ljubavlju i strpljenjem! Strah od odvajanja i od novih okolnosti djeca izražavaju na razne načine, kod kuće i u vrtiću. To su najčešće normalne  i prolazne reakcije!

U slučaju potrebe valja se obratiti stručnom timu vrtića.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar