Ponovno sami

I pomalo izgubljeni…

Nakon 20-ak godina braka i života punog obaveza vezanih uz vlastitu karijeru, djecu, stvaranje doma i dr. dolazi period kada djeca odlaze, obaveza je manje, neki su pred mirovinom ili već umirovljeni…
Mnogi parovi osjećaju se pomalo izgubljeno u ovom periodu – godinama fokusirani na obaveze osjećaju određenu prazninu i gubitak.
ID-10094826
Udaljenost i gubitak bliskosti među partnerima postaje očigledniji nakon odlaska djece i umirovljenja. Većina brakova vremenom podlegne raznim rutinama, što umnogome olakšava obavljanje niza stvari, ali negativno utječe na spontanost i strast među partnerima.

Vrijeme je za promjene. Za početak je važno prisjetiti se što je to na početku veze donosilo svježinu i strast u odnos, sjetiti se romantičnih, strastvenih i zabavnih trenutaka u vezi. Treba razmisliti o tome čime ispuniti nastao međuprostor sada kada je obaveza znatno manje. Koje su to aktivnosti koje volite oboje? Koje su vaše neostvarene želje? Razgovarajte o tome što biste voljeli raditi i kako ispuniti slobodno vrijeme.
Kontaktirajte stare znance, prijatelje s kojima ste zapostavili odnose zbog obaveza, otiđite na tečaj plesa, bavite se nekim hobijem, vrtlarite ako ste u prilici…

Dio vremena svakako posvetite jedno drugome otvarajući se za dijeljenje i međusobno slušanje. Strast i romantika teško mogu biti isti kao na početku veze, ali mogu dobiti jednu sasvim drugu dimenziju. Zajedničkim aktivnostima koje su oboma zabavne partneri postaju jedno drugome izvor ugode i sigurnosti, jačaju emotivnu vezu i bliskost.

Images courtesy of mapichai at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar