Poriluk – izvrstan izbor za niz kombinacija

Poriluk (lat. Allium ampeloprasum var. Porrum L.) odavno je poznata i kultivirana biljka.
U najbližem je srodstvu sa svim vrstama luka – češnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem. Može narasti do visine od ½ metra, ima podzemni i nadzemni dio. Podzemni je bijele boje, malo zadebljao i mesnat. Nadzemni dio sastoji se od plosnatih listova koji cilindrično rastu jedan uz drugoga.Leek, Vegetables, Winter Leek

Od svojih srodnika najblaži je po okusu, nije ljut, nema jak miris i ne uzrokuje suzenje očiju. Najlakše se uzgaja i nije osjetljiv na niske temperature – može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća.
U većim količinama sadrži mangan, u nešto manjim željezo, folnu kiselinu, vitamin C i vitamin B6, vitamin E te beta-karoten. Kuhanjem se količine tih nutrijenata smanjuju.
Poriluk sadrži vrijedne i vrlo cijenjene komponente, fitokemikalije koje djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni tlak, jačaju imunitet, povoljno djeluju na krvožilni sustav, snižavaju loš kolesterol, detoksiciraju organizam i preveniraju mnoge bolesti.

Food, Vegetables, Tomatoes, GarlicKod poriluka poseban je naglasak na organosumpornim komponentama. Bogat je i eteričnim uljem koje sadrži sumpor i blagotvorno djeluje na probavne organe – potiče pročišćavanje organizma, obnavljanje crijevne flore i djeluje blago laksativno. Sadrži i biljne sluzi koje olakšavaju izlučivanje bronhijalne sluzi. Teže se probavlja radi visokog sadržaja celuloze. Energetska vrijednost poriluka je 280 kJ na 100 g.

Može se konzumirati kuhan ili sirov. Prilikom kuhanja dolazi do određenog gubitka mikronutrijenata što se može ublažiti pravilnom pripremom. Potrebno je staviti ga kuhati u vruću vodu (uostalom kao i sve druge vrste povrća), kuhati na laganoj vatri i ne prekuhati.

Kupovina i čuvanje poriluka
Pri kupnji poriluka treba obratiti pozornost na čvrstoću i boju. Podzemni, bijeli dio treba biti čvrst i bez oštećenja i mrlja, listovi izrazito zelene boje i čvrsti.
Može se čuvati u hladnjaku (u pretincu za povrće) nekoliko dana, najbolje je iskoristiti ga što prije. Pogodan je za zamrzavanje.

Priprema se na razne načine. Može biti osnovni sastojak variva, prilog, u juhama, u kombinacijama s drugim povrćem, sa slaninom, mesom, ribom, gljivama, ječmom, rižom… Odlično se slaže sa sirevima, a njime možemo nadijevati i pite, palačinke, gibanice i drugo. Kombinacije s porilukom beskrajne su i obično vrlo ukusne. Može poslužiti i kao zamjena za luk.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar