Posao kućanice

Nevidljiva i nepriznata uloga…

Prevladavajuće mišljenje o poslu kućanice je da se radi o jednostavnom, nezahtjevnom poslu koji može bez problema obavljati svatko. Uloga kućanice u osnovi je vrlo nezahvalna i nevidljiva – dobro obavljen kućanski posao koji najčešće uključuje i odgoj i brigu oko djece nepriznat je i neplaćen. Tek kada kućanica ne obavi svoj posao, njezina uloga postaje vidljiva.

Posao kućanice nije jednostavan. Potvrđuju to i provedena istraživanja i statistike – one daju posve drugačiju sliku od one koju imamo vezano uz ovo ‘zanimanje’ (koje se niti ne smatra zanimanjem). Kućanice nemaju radno vrijeme, ustaju prije ostalih ukućana, budne su do kasno navečer, održavaju kuću, kuhaju, obavljaju nabavu, brinu se o djeci, brinu o široj obitelji, mnoge obavljaju i niz tradicionalno muških poslova vezanih uz popravke i održavanje doma i okućnice.

Prema izračunima, prosječna plaća kućanice trebala bi iznositi minimalno 7500 kuna mjesečno. To bi bio slučaj kada bi kućanica naplaćivala svaki obavljeni posao tijekom mjeseca. No, većina žena u našoj zemlji uz redoviti posao obavlja i posao kućanice. To je život ispunjen obavezama od jutra do mraka i nizom neispunjenih obveza jer dan ima samo 24 sata.

Neke žene više, neke manje uspješno žongliraju između niza svojih uloga. U svakom slučaju, uspješnije su one koje imaju praktičnu podršku partnera i obitelji (najčešće su u pitanju bake i djedovi). Tada se žene rjeđe odlučuju ostati ‘samo’ kućanice pa paralelno plove kroz život s dva kormila.

 

ostavite svoj komentar