Vrijeme za baku i djeda

Unuci trebaju bake i djedove…

Jedna od posljedica suvremenog načina života su rijetka druženja sa našim roditeljima. Tako oni postaju usamljeni, često imaju opravdani osjećaj napuštenosti, gube osjećaj da ih se voli i da su potrebiti, bacaju se u zagrljaj sapunicama ne bi li ispunili dan.

Nemojte zapustiti svoje roditelje. Nemojte vašu djecu lišavati druženja sa bakama i djedovima. Osim što manjak kontakata sa starijim osobama potiče razvoj negativne kulturološke slike o starijima (ne čuju dobro, ne vide dobro, ne razumiju…), svojoj djeci pružate primjer kako da se u budućnosti ponašaju prema vama.

Odnos unučadi sa djedovima i bakama može biti uistinu nešto posebno. Neopterećeno roditeljstvo, rekla bih. Ako ste ikada vidjeli svoga nekad užurbanog, važnog oca kako sa svojom unukom strpljivo igra ‘Čovječe ne ljuti se’, znat ćete o čemu pričam. Najljepše slike iz djetinjstva one su na kojima su vaša djeca i vaši roditelji. Barem jedan dan u tjednu neka bude dan za posjet djedu i baki.

Kavica, zajednički ručak, bakina pita od jabuka… Izvedivo, zar ne? Nekima je isprika loš odnos sa roditeljima. Napetost, trzavice, sukobi svake vrste česta su pojava. Ukoliko je vama samima teško u društvu roditelja jer ste opterećeni nekim sukobima iz prošlosti, niti slučajno nemojte djecu opterećivati tim sukobima i tjerati ih da zauzimaju strane. Pustite ih da imaju svoj vlastiti odnos sa vašim roditeljima.

Djeca mogu biti svojevrstan most između vas ili vaš zajednički interes i poveznica.

ostavite svoj komentar