Pospana generacija

Premalo sna rezultira nizom negativnosti…

Prosječnom tinejdžeru potrebno je 9-10 sati sna tijekom noći budući se tada, tijekom sna, luče hormoni odgovorni za rast i spolno sazrijevanje. Provedene studije pokazale su da tinejdžeri spavaju puno manje od navedenog broja sati – prosječno oko sedam, sedam i pol sati noćnog spavanja što je daleko ispod broja sati neophodnih za neometan rast i sazrijevanje.

Neki od znakova koji upućuju na nedostatak sna kod tinejdžera su:

  • Poteškoće sa buđenjem u jutarnjim satima,
  • Razdražljivost,
  • Ekstremno neraspoloženje,
  • Potreba za snom tijekom dana,
  • Dugo spavanje preko vikenda,
  • Poteškoće sa pamćenjem i koncentracijom,
  • Češća noćna buđenja i teško zaspivanje nakon toga,
  • Depresija.

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dvije trećine američkih tinejdžera koji spavaju manje od 8 sati dnevno su skloniji fizičkom konfliktu, te konzumiranju alkohola i cigareta.
Učenici koji spavaju manje od 8 sati su manje vježbali, seksualno su bili aktivniji, te su bili skloniji fizičkom konfliktu i negativnim mislima. Također je vjerojatnije da će se koristiti računalom više od tri sata dnevno. Primijećeno je i to da tinejdžeri koji spavaju manje, više vremena provode ispred TV ekrana.
Ovo je prvo istraživanje ovakve vrste. „Nedostatak sna može biti upozorenje roditeljima da njihovi tinejdžeri imaju i druge probleme.“ izjavila je za Reuters Lela McKnight-Eily, klinički psiholog i epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti

Male high school student asleep in classRoditelji bi svakako trebali obratiti pozornost na to koliko i kada spava njihovo teen dijete i pokušati, ukoliko primijete problem nedovoljnog sna, promijeniti situaciju. Većina tinejdžera odbit će takvu pomisao i neće samo tako pristati na suradnju. Oni uglavnom smatraju da roditelji ne mogu odlučivati o takvim starima. No, radi se o zdravlju djeteta i roditelj se treba postaviti odlučno.

U razgovoru sa djetetom treba pokušati postići dogovor o tome što bi bilo razumno – vrijeme spavanja i buđenja u skladu s obvezama u školi i van škole. Dijete (tinejdžeri su još uvijek djeca) treba potaknuti da uspostavi rutinu prije spavanja.

Savjetujemo  izbjegavanje konzumacije pića koja sadrže kofein (coca-cole, kave, energetskih napitaka i dr.) i prakticiranje fizičke aktivnosti tijekom dana (nikako neposredno prije spavanja već najmanje dva sata prije odlaska na spavanje).

Veliki problem predstavljaju mobiteli i komunikacija među tinejdžerima tijekom noći. Dijete ugasi svjetlo u sobi i odlazi na spavanje, a potom ispod pokrivača zasvijetli mobitel i komunikacija počinje… I prestaje duboko u noć. Rijetko će koji dobrovoljno pristati na konfiskaciju mobitela, a možda i nije najpametnije koristiti isključive metode.

Ukoliko razgovor ne poluči uspjeh, valja pokušati pronaći kompromisno rješenje – barem svaku drugu večer bez mobitela, nagrađivanje ga većim džeparcem, omiljenim jelom i sl. ukoliko se odrekne mobitela bar na neko vrijeme. Nakon toga možda vaš tinejdđer sam dođe do nekog razumnog zaključka.

Biti roditelj djetetu u toj osjetljivoj dobi vrlo je zahtjevno i traži strpljenje i uporanost, s time da uvijek treba imati na umu da su zdravlje i sigurnost djeteta na prvom mjestu.

ostavite svoj komentar