Postavljanje stola

Za potpuni doživljaj poslužene hrane i pića…

Čaše
Na svakom mjestu bi trebale biti postavljene čaše za sve vrsta pića koja će se posluživati tijekom objeda, osim čaša za desertno vino, koje se postavljaju pri serviranju deserta.
Čaša za vodu se stavlja na desnu stranu od tanjura (odmah iznad noža). Čaše za vino se postavljaju desno od čaše za vodu po redu korištenja.
Postavljamo čaše za vodu, čaše za crno vino, čaše za bijelo vino, čašu za pjenušac, čašu za vodu/sok – ovisno o tome što će biti posluženo.

Porculan
Jedini dijelovi porculana koji bi trebali biti dio postavljenog stola su košarica za kruh i tanjur za serviranje (ukoliko želite). Tanjur za serviranje ima dekorativnu ulogu i obično se radi o tanjuru većeg promjera. Hrana se ne servira u tanjuru za serviranje, a tanjur se odnosi nakon juhe ili predjela (zajedno sa tanjurom za juhu ili predjelo).
Prlikom postavljanja stola pravilo je da se tanjuri stavljaju na udaljenosti dva prsta od ruba stola. Svaki gost trebao bi imati 60 do 70 centimetara prostora oko sebe, znači 30 do 35 centimetara sa svake strane.

Pribor za jelo
Pratite jednostavno pravilo: pribor za jelo postavlja se na stol prema redu korištenja, izvana prema unutra (pribor za posljednje jelo stavlja se uz rub tanjura). Vilica za prvo jelo stavlja se na (vanjski) kraj lijeve strane, a na kraj desne strane tanjura stavlja se nož za prvo jelo. Noževi uvijek moraju biti okrenuti prema tanjuru oštrom stranom.
Desno od noževa postavljaju se žlice koje će se koristiti prije deseta. U pravilu, vilice uvijek stoje s lijeve strane, no ako je na meniju jelo s povrćem, vilica tada treba stajati s desne strane tanjura. Iznimka se radi kod posluživanja špageta, jer vilica tada treba stajati s desne strane tanjura, a žlica s lijeve.
Pribor za desert stavlja se horizontalno iznad tanjura, a možete ga donijeti i zajedno s desertom.

Posluživanje deserta
Prije serviranja deserta sve čaše (sim desertnih čaša i čaša za vodu), košarice ili tanjuri za kruh, posude za sol i papar, posude za ulje i ocat i dr. moraju se ukloniti sa stola.
Pribor za desert može se servirati pri postavljanju stola iznad tanjura za jelo ili ukrasnog podloška ili se može donijeti kasnije, neposredno prije posluživanja deserta, zajedno sa šalicama za kavu i tanjurićima.

Dekorativni elementi
Lijep stoljnjak, podmetači, platneni ubrusi (umjesto papirnatih) i ukrasne svijeće elementi su koji će doprinijeti izgledu stola. Pri odabiru boje stoljnjaka vodite računa o boji tanjura i drugih dekorativnih elemenata.
Važno je stol ne prekrcavati hranom, niti ukrasima. Stol treba biti uredan i jednostavan. Cvijeće u vazi je poželjno, ali ne smije zaklanjati pogled gostima.

Redoslijed sjedenja
Ukoliko vam je rodoslijed sjedenja važan, možete označiti tko će gdje sjediti.
Treba voditi računa da svaki gost može nesmetano prilaziti stolu i odlaziti od stola.
Jelo se uvijek poslužuje s lijeve strane gosta.

Ukoliko se ne radi o formalnom objedu, ne morate se kruto držati pravila. Večera sa prijateljima ili obitelji svakako dopušta slobodniji pristup.

ostavite svoj komentar