Posuditi novac – da ili ne?

Načelno, odgovor je da, posuditi.

Važno je da, ukoliko se odlučite na posudbu, to učinite na ispravan način.
Prvo, posudba bi trebala predstavljati pomoć. Kako znati hoće li novac uistinu pomoći onome tko vas moli za posudbu? Imate puno pravo pitati kako i za što planira upotrijebiti novac. To naravno ne znači da ćete uvijek dobiti iskren i valjan odgovor, ali dobit ćete barem neke naznake za procjenu – posuditi ili ne?
Drugo, vrlo je važno dogovoriti uvjete posudbe – način i vrijeme vraćanja duga. Dobro je sve staviti na papir (napraviti Ugovor o posudbi) i po potrebi Ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika (posebno ako se radi o većem iznosu).
Najčešći problem koji se javlja kod posudbe je nevraćanje duga u dogovorenom roku. Uz to idu i nejavljanje, nekomuniciranje, izostanak isprike zbog kašnjenja i sl.
Drugi problem su kompenzacije. Osobe koje su posudile novac žele isplatiti dug nekim dobrom ili nekom drugom vrijednosti. U većini slučajeva to vjerovniku ne odgovara, ali nevoljko pristaje jer je to jedini način obeštećenja.
Možda vam se sastavljanje ugovora o posudbi te povrđivanje kod bilježnika čine prekomplicirani. Vjerujte, puno je kompliciranije utjerivati dug, zvati i moljakati povrat ili pak čekati da se netko sjeti da vam je dužan i da ste imali dogovor o vraćanju.
Niti Ugovor nije garancija da će vam novac biti vraćen, ali ćete barem izbjeći nepotrebna natezanja i kriva tumačenja dogovora, a moći ćete stvar predati i na sud, po potrebi.
Posudbe novca narušila su mnoge prijateljske i rodbinske odnose. Postoji i niz lijepih iskustava, premda o njima rjeđe čujemo. U redu je pomoći nekome tko je u nevolji i pri tome ne zaboraviti da suosjećanje i čovjekoljubivost ne isključuju zdrav razum i pragmatičnost.

ostavite svoj komentar