Potočarka – iznimno ljekovita biljka čistih voda

Potočarka (lat. Nasturtium officinale) se još naziva i biljkom čistih voda zbog toga jer u prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama i obalama jezera. Može rasti doslovno u vodi, bez prisutnosti zemlje. Voli čista, nezagađena područja. Relativno lako može se uzgojiti u vrtu, na terasi i li balkonu pa i u domu.

Listovi su joj tamnozelene boje, okruglastog oblika, mesnati, glatki. Potočarka cvate od lipnja do listopada bijelim, sitnim i gustim cvjetovima.  Okus joj je pomalo gorkast, tijekom cvatnje e intenzivniji je i gorči pa ju je najbolje brati i konzumirati prije cvatnje, u rano proljeće.

Došla je s područja Euroazije i danas je široko rasprostranjena na svim kmontinentima. U narodu je poznata kao vodena kraljica, dragušac, kostriš, bobovec, ljuti mokriš, krešun, resnik, ugas, vodena režuha i dr.  

Premda su njena ljekovita svojstva poznata od davnina, u novije vrijeme rijetko se spominje, još rjeđe konzumira. Zahvaljujući trendu povratka prirodi i sve većem broju ljudi koji se osviješteno hrane ova iznimna biljka polako dobiva zasluženu pozornost.

Njena je ljekovitost potvrđena nizom znanstvenih studija. Redovito konzumiranje manjih količina ove potočarke može spriječiti rak prostate, debelog crijeva, rak dojke, možda i neke druge vrste raka, što  se tek treba dokazati. Oblozi od lišća potočarke iznimno su učinkoviti, a navodno  djeluju i na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova. Svježe prešani sok od potočarke koristi se u liječenju bubrežnih tegoba i bolesti kože. Tonik za kosu od potočarke sprječava opadanje kose i potiče njen rast. Potočarka pospješuje čišćenje krvi i potiče mokrenje pa tako pospješuje detoksikaciju organizma. Podiže energiju i stimulira.

Bogata je Bogata je folnom kiselinom i vitaminom C,  jača imunitet i osnažuje u borbi protiv kroničnih bolesti i upala. Dokazano ima snažna antikancerogena svojstva. Konzumiranjem već i manjih količina osjete se njene dobrobiti za zdravlje. Njeni pomalo gorkasti, mladi izboji i listovi bogati su vitaminima B skupine, vitaminima C i E, kalcijem, željezom i jodom.

Njene dobrobiti su:

  • djeluje antikancerogeno
  • jača imunitet i snaži organizam
  • pospješuje metabolizam
  • pridonosi kognitivnom zdravlju
  • čisti pluća i krv
  • pomaže kod umora i malaksalosti
  • stimulira rast kose
  • pomaže kod osteoporoze
  • pomaže kod bolesti dišnog sustava

Potočarka je nježna zeljasta biljka pogodna za salate, sokove, pite, juhe, umake, variva, sendviče i kao dodatak nizu drugih jela. Izvrsna je i za dekoraciju.
U salatama se može kombinirati s drugim biljkama (radičem, matovilcem), sirevima (mekim i tvrdim), sjemenkama, zdravim uljima (maslinovim ili bučinim), s namazima u sendvičima (namazom od slanutka, ajvarom), u smoothijima i sl.

Osušeni listovi i sjemenke mogu se koristiti kao začin, a nedozreli plodovi se mogu kiseliti (kao kapari).
Potočarku najbolje konzumirati svježu. Termičkom obradom, zamrzavanjem i sušenjem gubi se značajan dio ljekovitih sastojaka.

Važno!
Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje ove biljke.
Prekomjerna konzumacija može dovesti do nadraženosti želuca, mokraćnog kanala i mjehura.

Uvrstite potočarku u svoju prehranu i uživajte u umjerenim količinama. Već i manje količine veliki su plus za zdravlje.

Image by Silvia from Pixabay

ostavite svoj komentar