Čovječe, ne ljuti se

Ljutnja je prirodan osjećaj i nije ju zdravo potiskivati. Ljutnjom treba upravljati jer u suprotnom ona upravlja nama. Kad se to dogodi stvari ne idu dobrim smjerom. Man, Male, Japanese, Alien, Surprised

Kad se na nekoga ljutimo, tražimo opravdanje za svoju srdžbu dokazujući (u sebi ili na glas) da je druga strana loša. To zna izmaći kontroli, posve nas obuzeti i upravljati našim ponašanjem i emocijama. Ne uspijemo li savladati ljutnju i upravljati njome pa ljutnjom odgovorimo na ljutnju, to je kao da dolijevamo ulje na vatru.

Jedna od strategija koja nam može pomoći u takvoj situaciji i umanjiti našu ljutnju, upravljati njome i otpustiti je na vrijeme, sasastoji se od toga da  pokušamo potražiti  nešto dobro u osobi na koju smo ljuti, da razmislimo o tome da je s druge strane čovjek, sa svojim problemima, manama, slabostima i, sasvim sigurno, nekim dobrim stranama.

Možda nam neće poći za rukom da tu osobu zavolimo ili prihvatimo, ali će sigurno oslabjeti ljutnju i umiriti nas. Smireni možemo jasnije sagledati situaciju i odlučiti što i kako dalje.

U nekim slučajevima, kad nam to uspije, osjetit ćemo i radost i mir.
Višestruko bolje od svega što nam nekontrolirana ljutnja može donijeti.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar