Povećajte kapacitet svojih ormara

Mjesta za stvari nikada dovoljno. I nikada, gotovo nikada ne možemo pronaći ono što želimo, a pri traženju nailazimo na hrpu stvari na koje smo vremenom i zaboravili. Roba u ormaru gužva se i svaki pokušaj da do nečega dođemo pravi je pothvat. Poznato? Rješenje?

Prvo napravite inspekciju.

Potom napravite selekciju. Riješite se suvišnih, nepotrebnih stvari koje vam kradu prostor u ormaru. Ne oklijevajte, ono što mjesecima (i duže) niste trebali, vjerovatno niti nećete. Da biste si olakšali stvar u obližnjoj trgovini nabavite par kutija – jednu za stvari za pokloniti, jednu za stvari koje treba baciti i jednu za stvari za koje niste sigurni da li ste spremni odreći ih se). Isto tako, nabavite i nešto novih vješalica (raznih vrsta) i plastične spremnike za robu (sa mogućnošću vakumiranja, različitih dimenzija i dovoljno čvrste), par kutija: za čarape, za donji veš, za šalove i sl.

Svu van sezonsku garderobu i posteljinu pospremite u plastične spremnike i izvucite iz njih zrak kako bi zauzimali što manje prostora. Na taj ćete način odbiti i moljce, prašinu i eventualna zaprljanja. Da bi roba lijepo mirisala i nakon što otvorite spremnik možete u njega, zajedno sa robom, ubaciti i kuglicu vate natopljenu lavandinim eteričnim uljem.

Nemojte pretrpavati plastične spremnike jer ćete postići suprotan efekat od željenog – roba će se pogužvati, a lako moguće i da će se plastični spremnik popustiti zbog pritiska.

Kamo sa spremnicima? Neki će stati u ormar, neki na njega, možda u podrum ili na tavan, a neki će mjesto naći ispod kreveta.

Kutije različitih dimenzija velika su pomoć u organizaciji stvari, a velika ponuda kutija raznih boja, uzoraka, oblika i materijala pruža vam mogućnost da ih iskoristite i kao dekoraciju. Da biste u svakom trenutku znali što vam se nalazi u pojedinoj kutiji, koristite naljepnice ili papiriće na koje ćete dopisivati inventar kutije. Vjerujte, ovo je vrlo važno jer vrlo brzo zaboravimo u koju smo kutiju što stavili. Važno je naljepnice staviti na vidljivi dio (ako ih ne vidimo, kao da ih niti nema).

Osim kutija tu su i – košare.

Izbor raznih košara u našim trgovinama stvarno je dobar. Prodaju se košare raznih boja, raznih dimenzija, sa ili bez poklopca, podstavljene, žićane (idealne za unutrašnjost ormara) ili pak košare od prirodnih materijala…

ostavite svoj komentar