Povratak u školske klupe i neki savjeti za prvoškolce

Kako djetetu pomoći da se brže prilagodi na školski ritam…

Savjetujemo povratak sa godišnjeg odmora koji dan ranije. Tih nekoliko dana možete u miru i opušteno obavljati pripreme za školu (provjera i kupovina odjeće, obuće, knjiga, pribora, omatanje udžbanika i dr.).
Uključite dijete u pripreme i polako počnite sa prilagođavanjem na dnevnu rutinu koja ga uskoro očekuje. To uključuje ranije odlaske na spavanje, ranije ustajanje, uzimanje obroka u isto doba dana kao i kada dijete ide u školu i sl. Večernje rutine olakšati će vam jutra i polazak u školu i na posao.
Zajedno prelistajte knjige, pročitajte koje štivo, organizirajte pernicu, planirajte što obući, u opuštenoj atmosferi ‘ubacujte’ koji savjet (onako usput). Organizirajte radni kutak za dijete.
Razgovarajte sa djetetom o predstojećem razdoblju. Naglasite pozitivne strane polaska u školu (druženje, igra, nova znanja…). Dogovorite pravila o vremenu za rad i učenje i vremenu za igru i druženje sa prijateljima (za dane u tjednu i dane vikenda).
Ukoliko ste u mogućnosti, svoj godišnji odmor ili slobodne dane organizirajte na način da prvih par dana budete uz svog školarca (posebno važno ukoliko je vaše dijete đak prvak).
Razmislite o tome kako ćete organizirati prehranu za dijete. Hoće li vaš izbor biti školska kuhinja ili će dijete nositi užinu od kuće.
Nastojte ne tražiti od djeteta previše odmah po polasku u školu. Ne budite euforični.
U susjedstvu potražite društvo (prijatelja/prijateljicu) za put do škole i natrag. Ukoliko se djeca ne poznaju možete organizirati zajedničko druženje i igru par dana prije škole.
Razgovarajte sa susjedima o prijevozu djece u školu i iz škole, te na vanškolske aktivnosti.
Sa članovima šire obitelji (bake, djedovi, tete,rođaci) dogovorite pomoć oko djeteta.
Napravite kalendar obaveza za dijete.
Napravite rezervni ključ za dijete. Dogovorite sa djetetom kako se mora ponašati po povratku kući (u stan) u slučaju da kod kuće nema nikoga (zaključavanje, javljanje na telefon, druženje sa prijateljima, izlasci i dr.).
Prošećite do škole, po školskom igralištu, ako je škola otvorena i po školi.
Dok šećete, putem do škole upozoravajte dijete na prelaske preko ceste, na pješačke prijelaze, semafore, eventualne opasnosti i dr.
Nastojte ne biti zabrinuti jer djeca ‘nas čitaju’ pa će i oni biti zabrinuti. Više nego je potrebno (normalno je da budu malo uzbuđeni i zabrinuti).

ostavite svoj komentar