Povrće na dječjem meniju

Mališani trebaju povrće…

Djeca bi svakodnevno trebala pojesti nekoliko porcija voća i povrća. No, roditelji uglavnom muku muče kako to izvesti budući mališani najčešće negoduju zbog povrća na tanjuru. Zbog voća negoduju nešto manje, ali ga uglavnom ne jedu u količinama koje bi bile prihvatljive za njihov optimalan rast i razvoj i opskrbu tijela neophodnim nutrijentima.

U nastavku vam nudimo nekoliko savjeta od kojih će možda neki 9upaliti’ kod vašeg klinca/klincezu.

Uključite dijete u pripremu obroka. Priprema obroka može uključivati i zabavu. Nabavite djetetu dječju pregaču (kecelju), plastični pribor za jelo, malu dasku za rezanje, mali povaljač, plastične zdjelice i sl. Provedene studije su pokazale sa djeca koja sudjeluju u pripremi obroka češće i radije jedu povrće i voće i općenito imaju zdraviji odnos prema hrani. To je prilika da provedete kvalitetno vrijeme zajedno radeći nešto višestruko korisno. Ne zaboravite pohvaliti njihov trud i zalaganje.

Jelo poslužujte na dječjim, manjim tanjurima i onima zanimljivih,živih boja ili dekoracija. Vjerojatnije je da će dijete lakše pristati na tako posluženu hranu i u manjim količinama. Postepeno količinu hrane možete povećavati.

Uključite dijete u nabavku hrane. Npr. povedite dijete na tržnicu i zajedno kupujte povrće i voće. Odlazak na tržnicu može biti vrlo poučan i zabavan. Dijete može učiti o raznim vrstama povrća i voća, njegovim karakteristikama, godišnjim dobima u kojima zriju pojedine vrste, vitaminima i mineralima kojima obiluju…

Kod objašnjenja o dobrobitima pojedinog povrća ili voća valja se spustiti na dječju razinu. Znanstveno utemeljena objašnjenja neće puno pomoći, ali ona poput ‘od špinata ćeš biti jak kako Popaj’ i sl.

Tanjur neka bude šaren. Djeca vole boje. Ukoliko pripremate jednu vrstu povrća dekorirajte tanjur s malo sirove mrkvice,listićima salate, zrnima kukuruza i sl. Budite kreativni.

Obroke jedite za stolom. Osim u iznimnim prilikama – posebnim obiteljskim druženjenjima, filmskim  večerma ili druženjima uz crtić. Obiteljski obroci prilika su za druženje, razgovor, životni primjer o tome kako se ponašati za stolom, što i kako jesti…

Ako ste od onih roditelja koji i sami ne ljube povrće nemojte očekivati čuda.

Ukoliko imate priliku u vrtu ili na terasi zasaditi neko povrće (mini-rajčice, začinsko bilje ili pak samo par zrna graha da proklija) uključite dijete u brigu i zajedno pratite rast biljke, dozrijevanje, klijanje i ostale promjene. Djetetu ćete na taj način približiti biljke na najbolji mogući način i veća je vjerojatnost da će uživati jedući ga.

Ne očekujte čuda, naročito ne od danas do sutra, ali vjerujte, svaki trud i strpljenje će se isplatiti…

“Girl Holding Tomatoes” – Image courtesy of Clare Bloomfield at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar