Pranje prozora prirodnim sredstvima

Prozore možemo oprati u otopini vode i octa u omjeru 1:1, tako da stavimo pola vode, pola octa u raspršivač i pošpricamo prozore te ih obrišemo papirnatim ručnikom ili novinama. Jako prljava stakla  dobro je prije toga prebrisati čistom krpicom koju smo natopili toplom vodom.
Na isti način možemo očistiti i ogledala.

Prozori će biti lijepi i čisti ako sredstvu dodamo malo soli, a masne mrlje na prozorima nestati će uz pomoć terpentina (rabi se kao otapalo za masti, ulja, smole, boje, lakove i firnise, te u proizvodnji parfema).
Prozore valja prati kada nisu izloženi izravnome suncu, inače će ostajati tragovi.

Okvire prozora valja najprije oprati čistom vodom, potom vodu promijeniti i ponoviti postupak s vodom u koju smo ulili malo octa. Krpa neka bude vlažna, ali ne previše. Na kraju dobro osušiti suhom krpom.

Rolete na prozorima ne peremo često. Naslage na roletama zbog toga su često debele i masne. Preporučamo prikladnu krpicu (npr. od mikrofibre) i čistom vodom prebrisati cijelu površinu. Potom vodu baciti i čistom vodom ponoviti postupak pa prebrisati suhom krpom ili ostaviti da se osuše na zraku.

Isti postupak ponoviti i s prozorskom daskom. Ona s unutarnje strane vjerojatno će biti manje prljava i masna od one s vanjske (ulične) strane.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar