Pravi prijatelji

Tko je tvoj prijatelj…

Tijekom odrastanja, a posebno u fazi školovanja (osnovnoj i srednjoj školi) prijatelji su nam jako važni. Potreba za druženjem i afirmacijom među vršnjacima toliko je izrazita da često nismo u stanju razlikovati prave prijatelje od onih koji to nisu.
Koje su kvalitete pravog prijatelja?

Iskrenost
Prijatelji su iskreni jedni prema drugima. Pred pravim prijateljem nemaš potrebu ‘glumatati’, praviti se važan i sl. Prijatelji se prihvaćaju i sa svojim manama jednako kao i sa vrlinama. Neće se naljutiti zbog sitnica npr. ako zakasniš ili ako na tulumu napraviš budalu od sebe…

Dobra komunikacija
Mnogi prijatelji vole razgovarati i povjeravati se jedni drugima. No, nisu svi na svijetu uvijek raspoloženi za razgovor. Po izrazu lica ili tonu glasa prijatelj će znati ako nešto nije u redu. Prijatelji se poznaju. I slušaju jedno drugo. Kroz druženje međusobno se upoznaju i znaju mnoge pojedinosti iz života.

Ugodno društvo
Sa prijateljem voliš biti, u društvu sa njime/njom vrijeme leti, pričate o svemu i svačemu, povjeravate se, opušteni ste, nasmijavate se međusobno…

Podrška
Pravi prijatelji međusobno se podržavaju. Ne zavide jedni drugima, sretni su zbog uspjeha onog drugoga, potiču se, štite i pomažu. Na pravog prijatelja uvijek možeš računati. Pomoć od strane prijatelja nije uvjetovana (ako on pomogne tebi, ti moraš pomoći njemu). Prijatelj je sretan kada može biti od pomoći.

U prijateljsku podršku ne spada ona u pijenju alkohola ili eksperimentiranju sa opojnim drogama ili podrška za bilo koji drugi vid rizičnog ponašanja.

Povjerenje

Ono što u povjerenju kažeš samo dobrom prijatelju ostaje kod njega. Prijatelj zna čuvati tajnu. Isto tako, povjeriš li dobrom prijatelju neku stvar, on će je čuvati i vratiti. Prijetelj i jedni drugima ne rade ‘iza leđa’ – neće jedno reći tebi, a drugo nekom drugome.
Pravi prijatelj neće te prevariti sa osobom do koje je tebi stalo ili ti se sviđa.

Vjernost
I kada se životne okolnosti iz nekog razloga promijene prijatelj ostaje prijatelj. Rjeđi izlasci zbog učenja ne bi smjeli utjecati na prijateljstvo. Preseljenje u drugi kvart, pad životnog standarda i slično isto tako.
Ukoliko jedan od prijatelja ostvari romantičnu vezu sa osobom suprotnog spola, to također ne bi smjelo negativno utjecati na prijateljstvo. Pravi prijatelj naći će vremena i za djevojku/mladića i za prijatelja.

ostavite svoj komentar