Pravilan odabir sredstva za zaštitu od sunca

Na našem tržištu prava je poplava raznovrsnih sredstava za zaštitu.

Cijene i onih najpovoljnijih su dosta visoke i nije se lako odabrati – da li je najskuplje uistinu i najbolje ili plaćamo brand, dobar marketing, lijepo pakiranje…? Uz to, sve je veći postotak alergija izazvanih upotrebom sredstava za zaštitu. U želji da budu što inovativniji i što primamljiviji brojni proizvođači u krema za sunčanje dodaju sastojke kao što je vitamin A protiv starenja kože. No, upravo ovaj vitamin u kombinaciji sa snažnim sunčevim zračenjem može biti vrlo štetan za kožu te navodno potaknuti razvoj raka kože. I sastojci kao što su oxybenzone i octinoxate koji se nalaze u brojnim kremama za sunčanje povezani su sa snažnim alergijskim reakcijama kože.

Udruge potrošača diljem Europe upozoravaju na oprez prilikom izbora krema jer neke unatoč deklaracijama nisu vodootporne, a lošu ocjenu na testovima su dobile i neke kreme poznatih robnih marki.
Na raspolaganju su nam kreme s česticama koje odbijaju UV zrake s kože i one s kemijskim supstancijama koje se upijaju u kožu i poništavaju djelovanje sunčevih zraka u kontaktu s kožom, te one koje kombiniraju oba učinka.
Mineralni filteri djeluju na drugačiji način od kemijskih. S čistim mineralnim filterima nije moguće postići dovoljnu UVA zaštitu s visokim SPF faktorima. Obično kombiniramo mineralne i kemijske filtere u našim proizvodima kako bi osigurali maksimalni raspon zaštitnih faktora s umjerenom koncentracijom UV filtera.

Bitan je omjer između UVA i UVB zaštitnog faktora.

Prilikom izbora kreme bitan je omjer između UVA i UVB zaštitnog faktora koji mora biti 2:1. Sve ozbiljne kozmetičke tvrtke koje drže do sebe vode o tome računa i ističu te omjere na deklaracijama te ih povećavaju čak na 3:1 kod proizvoda namijenjenih djeci.
Treba birati proizvode koji označavaju stupanj zaštite od UVA zraka, a nose i oznaku PPD (Persistent Pigment Darkening) ili IPD ( Immediate Pigment Darkening). Što je ta brojka veća, zaštita je pouzdanija.
Najvodootporniji preparati su i najmasniji. FDA (američka agencija za hranu i lijekove) je dao standard vodootpornosti, a to je da je preparat vodootporan ako se nakon 2 kupanja po 20 minuta na koži nalazi minimalno 50 % nanešenog filtera. Kreme s fizičkim zaštitnim faktorom ( sunblock) štite kožu tako što odbijaju i raspršuju
UV zrake, jer sadrže mineralne sastojke poput titanij dioksida, cink oksida ili željezo oksida, teško se razmazuju i ostavljaju trag na površini kože. Kreme s kemijskim zaštitnim faktorom ( sunscreen) štite kožu tako što apsorbiraju UV zrake i djelomično ih filtriraju.

Važno!

Prije nego iz torbe za plažu izvučete omiljenu kremu za sunčanje koju ste koristili cijelu prošlu sezonu obavezno provjerite rok trajanja. Iako većina krema ima rok trajanja i do tri godine, izlaganje kreme visokim temperaturama kao što su one na plaži, može poništiti njezino djelovanje. Upravo zbog toga pokušajte kremu držati čim više u
hladovini.

Niste puno pametniji niti nakon svih ovih podataka? Rješenje?

Koristite se ovim jednostavnim pravilom: ako ste svjetle puti koristite SPF 50, a ako je vaša koža tamnija koristite SPF 30. Više od toga vam nije potrebno.
I zapamtite, niti jedno sredstvo neće vam pomoći ukoliko ga nanesete samo jednom
tijekom dana. I držite se hlada kada god je to moguće! Lijepu boju dobit ćete i u hladu
i tijekom kupanja.

ostavite svoj komentar