Pravilno disanje

Dišemo nesvjesno, ritmički, spontano, ne razmišljajući. Zaboravljamo da je disanje je moćan i dostupan alat koji imamo na raspolaganju u brizi za svoje zdravlje. Osvješćivanjem vlastitog disanja i vježbanjem pravilnog disanja možemo prevenirati, umanjiti i otkloniti mnoge zdravstvene tegobe i probleme. Pravilnim, usmjerenim, dubokim disanjem osnažujemo zaštitne funkcije tijela i aktivni doprinosimo vlastitom zdravlju  i poboljšanju kvalitete življenja.

Par osnovnih savjeta za prakticiranje pravilnog disanja:

  • prvu vježbu najbolje je prakticirati ujutro, neposredno nakon ustajanja
  • potrebno je zauzeti najudobniji relaksirajući položaj tijela
  • udisati treba na nos, izdisati na usta (nosni kanali trebaju biti prohodni)
  • važno je disati svjesno, polako, duboko
  • koristiti puni kapacitet pluća (udisati iz trbuha)
  • izdisati treba polako i koncentrirano, izgovarajući kroz skupljene usnice slovo „s“, „š“ ili „f“ (postiže se bolja opskrba tijela kisikom)
  • pri udahu trbuh se napuhuje i izbočuje prema van, pri izdahu ispuhuje i skuplja prema kralješnici
  • izdisati treba polako i dugo da sav zrak izbacimo iz pluća (izdah mora biti duži od udaha)

Takvim disanjem omogućavamo da kisik iz pluća dođe do svake stanice u tijelu. Vježbe se mogu izvoditi u ležećem, polusjedećem, sjedećem položaju ili stojećem položaju. Mogu se izvoditi u zatvorenom ili u otvorenom prostoru, pored otvorenoga prozora.
Vježbati je poželjno par puta dnevno, u trajanju od 5 do 15 minuta, uz postepeno produžavanje  trajanje vježbi (i do 20 minuta). Jednom kada savladamo pravilno disanje trajanje vježbi možemo smanjiti i na pet minuta dva, tri puta dnevno.

Pravilno disanje osim fizioloških, donosi i niz psiholoških dobrobiti. Usmjereno, duboko disanje najbolji je i najjednostavniji način opuštanja, smirenja, povratka sebi, u sada i ovdje.
Vježbama disanja možemo i podići intenzitet (npr. kad smo umorni). Tada ne koristimo trbušno, duboko i sporo disanje, nego energično, iz prsa, s time da udah traje dulje od izdaha (duboki udah iz prsa i zatim brzi, kratki izdah). Dovoljno je nekoliko takvih udaha i izdaha da osjetimo podizanje intenziteta.

Isprva se vježbe disanja mogu činiti jednostavnima no, to nije slučaj dok se ne isprakticiramo. Obično se dogodi da izgubimo fokus kad počnemo raditi vježbu disanja. To je sasvim normalno, vremenom i vježbanjem fokus se poboljšava i unaprjeđuje pri kontinuiranom prakticiranju.

U današnje vrijeme pandemije covidom i čestih infekcija dišnog sustava pravilno disanje je važnije nego ikad.

Photo by Liza Summer from Pexels

ostavite svoj komentar