Pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

Zamrzavanje mesa uobičajen je i praktičan način čuvanja mesa. Zamrzavanje zaustavlja biokemijske i fermentacijske promjene i djelovanje mikroorganizama, hranjivi sastojci uglavnom ostaju sačuvani. Na svježinu i kvalitetu zamrznute hrane utječu uvjeti zamrzavanja i trajanje zamrzavanja. Zato je važno da to učinimo pravilno.

Free photos of Beef

Ukoliko se hrana zamrzne u trenutku kada je najsvježija na pravilan način i drži na konstantnoj temperaturi od -18 °C ili niže zadržavaju se nutrijenti, boja, okus i tekstura. Ukoliko zamrzivač ne može postići temperaturu od -18 ° C (ili se često otvara), zamrznutu hranu treba čuvati kraći vremenski period i potrošiti čim prije. Za duži period zamrzavanja poželjno je koristiti zamrzivače koji mogu održavati temperaturu pri -18 °C ili niže.

Meso se zamrzava u originalnoj ambalaži ukoliko je riječ o nepropusnoj ambalaži. Ukoliko to nije slučaj dobro je zamijeniti originalnu ambalažu s nepropusnim vrećicama, uz istiskivanje zraka. Pranje mesa nije potrebno. Vakumirano meso zamrzava se bez otvaranja.

Vrste namirnica prema duljini čuvanja u zamrzivaču (na -18°C):

  • slanina/panceta, kobasice, šunka, hrenovke i naresci: 1 – 2 mjeseca
  • složena hrana (umaci od mesa), termički obrađeno meso: 2 – 3 mjeseca
  • zamrznuta gotova hrana, sirovo mljeveno meso, sirove iznutrice, termički obrađeno meso peradi: 3 – 4 mjeseca
  • sirovo meso peradi u manjim komadima, sirovo meso divljači: 8 – 10 mjeseci
  • sirovo meso peradi u komadu: 12 mjeseci

Sigurno odmrzavanje

Tri su načina sigurnog odmrzavanja hrane: u hladnjaku (npr. tijekom noći), u hladnoj vodi ili u mikrovalnoj pećnici.

Najboljim načinom smatra se odmrzavanje u hladnjaku. Manji komadi mesa mogu se odmrznuti preko noći, veći po jedan dan duže za svakih ½ kg mesa.

Za brže odmrzavanje meso treba staviti u nepropusnu plastičnu vrećicu i uroniti u hladnu vodu. Vodu treba održavati hladnom (mijenjati ili nadopunjavati svakih 30 minuta), a nakon odmrzavanja meso bi trebalo odmah pripremiti.

Odmrzavanje u mikrovalnoj je najbrže no, meso u mikrovalnoj ne odmrzava se ravnomjerno (neki dijelovi mesa mogu se skuhati i isušiti, dok ostali ostanu zamrznuti). Meso odmrznuto u mikrovalnoj pećnici trebalo bi se odmah pripremati.

Image by Rob Owen-Wahl from Pixabay 
Image by Joe from Pixabay 
ostavite svoj komentar