Predvidljivost potrošača

Predvidljiviji smo nego što mislimo… 

Neke od temeljnih postavki ekonomije psihološki su nerealne jer ne uzimaju u obzir ljudski faktor.
Promislite samo koliko nepotrebnih stvari uzimamo samo zato što su besplatne. Razni katalozi, nekvalitetne promotivne majice ili kape, blokići i sl. privukli su nas samo zato što su bili besplatni. Da ne govorimo o kupovini paketa nekog proizvoda samo zato što uz njega dobijemo jedan besplatan ili pak neku simboličnu stvar.
U tom trenutku presretni smo i zadovoljni što smo tako dobro prošli. A tek kasnije postajemo svjesni da nam to nešto zapravo i ne treba.

Radi se o vrlo predvidljivom ponašanju kojega su proizvođači i te kako svjesni i na koje računaju.
Svaka naša odluka ima pozitivne i negativne strane. Ipak, kada je nešto besplatno, iracionalno smo uvjereni da nemamo što izgubiti. Razmislite, ako na kraju kupimo ono što nismo trebali ili željeli i na kraju potrošimo više nego smo planirali – jesmo li na dobitku?
Zato je potrebno dobro razmisliti o kupovini, ma kako privlačnom nam se činila. U trgovini se ne dobiva besplatno nešto što vrijedi.

Isto tako, skloni smo sami sebe uvjeriti da je cijena uvijek odraz kvalitete, odnosno da je skuplja roba uvijek bolji izbor od one jeftinije. Često bez osnove uvjerimo sami sebe da je nešto bolje zato što smo to nešto skuplje platili. Marketinški stručnjaci i proizvođači i te kako računaju s ovakvim načinom razmiljanja (potrošački placebo).

Provedena istraživanja potvrđuju i to da smo pod utjecajem tuđeg mišljenja skloni kupiti, naručiti, pojesti ili popiti nešto što zapravo ne želimo. U ovom slučaju faktor koji utječe na našu odluku nije racionalne prirode, radi se samo o želji da budemo različiti od drugih, isti poput drugih, da se iz nekog razloga i na neki način istaknemo svojim izborom i sl.
Kada javnost (druge osobe) nije svjesna našeg izbora onda biramo po načelu – sviđa mi se, želim, trebam i sl.
Dobro je razmisliti o svemu navedenome i koji se puta zapitati zašto nešto kupujemo? Zašto je baš to, a ne nešto drugo naš izbor?

I već smo na dobrom putu…

ostavite svoj komentar