Prehrana nakon poroda

Važno je što mama jede…

Nakon poroda žena treba paziti na to da konzumira sve potrebno kako bi, zajedno sa svojom bebom, ostala zdrava.
Majkama koje doje posebno se preporuča unošenje raznovrsne hrane bogate hranjivim tvarima. Ono što jede majka odražava se i na dijete. Preporuča se veći unos hrane bogate bjelančevinama u odnosu na hranu bogatu ugljikohidratima. Brže zasićuje, a povećava i razinu energije toliko potrebne mamama. Treba birati manje masne komade mesa i pripaziti na unos masnoća kako bi vratili svoju ‘staru’ kilažu i sačuvali krvne žile.
Važno je piti dovoljno tekućine i pri tome izbjegavati kupovne, posebno zaslađene i gazirane sokove. Voda i biljni čajevi neka budu osnovne tekućine na meniju.
Treba redovito konzumirati voće (i svježe iscijeđene voćne sokove) i povrće (kuhano, ‘na lešo’) i izbjegavati rafinirani šećer.
Umor i neprospavana noć ‘traže’ kofein i slatko. Ispijanjem prevelikih količina kave postiže se efekat suprotan od željenoga. Umor i pad energije neće riješiti slatkiši i grickalice. Kao i sa kavom, željeni efekti traju kratko. Orašasti plodovi ili šaka suhog voća opskbit će tijelo potebnom energijom i nutritivnim vrijednostima.

Isto tako, važno je da mama pronađe vrijeme za obrok u miru, da ne jede s nogu, na brzinu…

“Pretty Young Woman Cutting Vegetables In The Kitchen”- Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar