Prehrana za zdravo srce

Namirnice koje čuvaju zdravlje srca…

Zob/zobena kaša/zobene pahuljice

Zob ima mnogo kalijevih soli, škroba i šećera. Iz oljuštenih zrna dobivaju se zobene pahuljice, zobena kaša i zobeno brašno. To je lako probavljiva hrana. Za čovjekovu ishranu zob je vrlo važna biljka zato što ima veliku hranjivu vrijednost i veoma mnogo masti. Po količini bjelančevina zob je najhranjivija žitarica.
Dan možete započeti sa obrokom koji sadrži zob. Može to biti zobena kaša sa mlijekom (slatka ili slana verzija), zobene pahuljice sa jogurtom i voćem ili neka druga kombinacija sa zobi. Zob je bogata omega 3 masnim kiselinama , folnom kiselinom, kalijem i vlaknima.  Može smanjiti razinu LDL (ili lošeg) kolesterola i pomaže u održavanju čistih arterija.

Maslinovo ulje

Bogato mononezasićenim mastima, maslinovo ulje smanjuje loš LDL kolesterol i smanjuje rizik od razvoja bolesti srca.
Prehrana bazirana na mastima koje potiču zdravlje srca, a nalaze se u maslinovom ulju, dodatni je plus za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Najbolje je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Losos/skuša/srdela/tuna – plava riba

Bogat omega 3 masnim kiselinama, losos može imati povoljan utjecaj na snižavanje krvnog  tlaka. Preporučaju se dva obroka tjedno.
Uz to, losos sadrži karotenoid astaksantin, vrlo snažan antioksidans. Najbolji izbor je  divlji losos (onaj iz uzgajališta može sadržavati insekticide, pesticide i teške metale).
Konzumacija i ostalih, u podnaslovu navedenih vrsta ribe, također ima povoljan utjecaj na zdravlje srca.

Avokado

Bogat  monozasićenim mastima, avokado može pomoći u smanjenju razine LDL (lošeg) kolesterola, dok u isto vrijeme podiže razinu HDL (dobrog)kolesterola.
Avokado omogućuje apsorpciju drugih karotenoida, osobito beta-karotena i likopena, koji su neophodni za zdravlje srca. Dodati malo avokada u sendvič ili salatu znači osigurati zdrave masti za zdravlje srca.

Bobičasto voće

Kupine i borovnice su posebno dobre. Ali i maline, jagode, kupine i dr., smanjuju rizik od bolesti srca i imaju povoljan utjecaj na zdravlje u cjelini.

Špinat i drugo povrće

Špinat sadrži lutein, folnu kiselinu, kalij i vlakna – nutijente važne za zdravlje srca. No, konzumacija raznovrsnog povrća općenito, ima povoljan utjecaj na zdravlje općenito, kao i na zdravlje srca.

Soja

Soja je bogata bjelančevinama koje pomažu da srce bude zdravo i  može smanjiti količinu kolesterola. Danas postoji uistinu veliki izbor namirnica bogatih sojom. Sojine pahuljice, soljino mlijeko, jogurti, pudinzi, sojini odresci i dr.
Treba pripaziti na količinu soli u sojinom mlijeku, jer dodatni natrij podiže krvni tlak.

 

ostavite svoj komentar