Prekomjerno znojenje

Znojenje je prirodan proces regulacije tjelesne
temperature…

Za toplijih dana, u stanjima povišene tjelesne temperature, u strahu i pri intenzivnim emocijama, kao i kod intenzivnih fizičkih napora javlja se pojačano znojenje. Znojiti se možemo po cijelom tijelu ili samo na nekim dijelovima, najčešće u predjelu dlanova, pazuha, stopala, čela…

S hormonalnim promjenama, posebno u pubertetu, dolazi do pojave pojačanog znojenja što može biti veoma neugodno. Pravilna i redovita higijena koja uključuje svakodnevno tuširanje barem jednom dnevno, može znatno ublažiti problem. I obratno, loše higijenske navike problem mogu dodatno naglasiti.
Žene u menopauzi često pate od prekomjernog znojenja, a uzrok prekomjernog znojenja (hiperhidroze) mogu biti i neka oboljenja poput prekomjernog rada štitnjače, tumora nadbubrežne žlijezde, tumora hipofize, dijabetesa i dr.

images (2)Iako je to ponajprije estetski problem, prekomjerno znojenje otežava i svakodnevno funkcioniranje (stvara nelagodu zbog susreta s drugim ljudima, potrebu za češćom promjenom odjeće, neugodu zbog neugodnog mirisa i dr.)

U navedenim slučajevima vrlo je korisno uzimati čaj od kadulje (Salvia officinalis). Za poboljšanje simptoma potrebno je popiti pola litre do litru čaja dnevno.
U kombinaciji s nekim adstrigentnim biljkama (koje skupljaju pore znojnih žlijezda) kadulja se nalazi u sastavu mnogih preparata za pomoć kod prekomjernog znojenja. List oraha, list dunje, kora hrasta i žalfija kombiniraju se u čajnim mješavinama koje je moguće koristiti i za vanjsku upotrebu, kao kupke za stopala, pazuhe, dlanove i druge dijelove tijela koji se prekomjerno znoje.

Kod prekomjernog znojenja pomoći će i jabučni ocat – može se piti svako jutro (2 žličice razmućene u čaši vode) ili se može koristiti u kupkama.
Znojenjem se gubi velika količina vode i elektrolita, posebno kalija. Stoga se preporučuje piti dovoljno tekućine i konzumirati namirnice bogate kalijem (rajčica, banana, krumpir, naranče, meso, cjelovite žitarice).
Savjet je prati se redovito i to sapunima neutralne ili blago kisele pH vrijednosti jer oni sprječavaju razvoj bakterija na površini kože.
Redovito depiliranje pazuha također je vrlo korisno jer se znoj zadržava na dlačicama.
Za vrućih dana treba nositi odjeću od prirodnih materijala (prozračnog pamuka i lana) i odjeću treba redovito mijenjati.
Sredstva za sprječavanje prekomjernog znojenja (antiperspirante, dezodoranse, krema i sl.) treba nanositi isključivo nakon pranja (tuširanja), na čistu kožu.
Poželjno je izbjegavati jako hladne kao i prevruće napitke, kao i one koji potiču dehidraciju (alkoholna pića i pića koja sadrže kofein). Kava, alkohol i pušenje te konzumacija jako začinjene hrane doprinijeti će jačem znojenju kao i neugodnim mirisima.
Osobama koje nemaju zdravstvenih prepreka savjetuje se redovit odlazak u saunu i redovita tjelovježba.

Osobama koje usprkos prakticiranju svega navedenog i dalje muči problem prekomjernog znojenja savjetujemo da potraže savjet kod liječnika i medicinsku pomoć (što se najčešće svodi na upotrebu aluminijevog klorida ili, u težim slučajevima, kirurški zahvat).

ostavite svoj komentar