Preporuka za posao

Važan dio dokumentacije pri traženju zaposlenja

Preporuku piše poslodavac. Premda u nas još nije obavezna praksa pisanja i traženja preporuka, poslodavci je traže sve češće.

Kako poslodavca zamoliti za preporuku?
Preporuku možemo zatražiti uživo, telefonski ili putem e-maila. Zamoliti preporuku elektroničkom poštom može biti dobar način ukoliko je u pitanju osoba koja nas možda i ne bi imala volju/želju preporučiti. Na taj način možete izbjeći direktno suočavanje i neugodnu situaciju odbijanja.
Preporuku možete tražiti i od bivšeg poslodavca (ako ste poslovni odnos prekinuli u dobrim odnosima).
Najbolje je preporuku tražiti od osoba za koje smo više ili manje sigurni da je voljna preporučiti nas.
ta osoba treba biti voljna napisati preporuku ili potpisati (autorizirati) preporuku koju smo sastavili mi ili neka druga osoba (npr. tajnik/ca, poslovni suradnik i sl.). Važno je da preporuka bude dobro napisana jer može biti presudna za dobivanje budućeg posla. Zato ne požurujte osobu od koje trebate preporuku jer si na taj način možete naštetiti. Osoba koja nam piše preporuku treba biti u dovoljnoj mjeri upoznata s našim radom. To možemo znati postavimo li osobi pitanja poput: „Prema vašem mišljenju – jeste li s mojim radom upoznati dovoljno dobro da biste mi mogli napisati preporuku?“ ili „Bi li bi vam bilo u redu, da mi napišete preporuku?“ ili „Smatrate li da biste mi mogli napisati dobru preporuku?“.
Ukoliko osoba pristane napisati preporuku budite spremni pa joj ponudite kopiju svog životopisa gdje može dobiti uvid u korisne informacije koje će olakšati pisanje preporuke.

Primjer molbe za preporuku (ako se obraćate pisanim putem):

Poštovani gospodine Horvat,
Obraćam Vam se s molbom da napišete preporuku mom radu i potvrdite kvalifikacije i osobine koje sam kao Vaš/a djelatnik/ca iskazao/la. Iznimno bih cijenio/la Vaš pristanak. U potrazi sam za novim zaposlenjem i smatram da bi mi Vaša preporuka povećala mogućnosti da dobijem željeni posao.
Ukoliko smatrate da su Vam potrebne dodatne informacije za sastavljanje preporuke, rado ću Vam ih predočiti. Molim da me kontaktirate na e-mail (navedete ga) ili na broj (također navedete kontakt broj).

Unaprijed zahvaljujem.
Ivo Ivić

Lista preporuka
Nakon što ste dobili nekoliko preporuka, napravite njihov popis i uz svaku stavite imena, funkcije i kontakt autora preporuke. Tu listu možete ponijeti na razgovor za posao ili poslati svom potencijalnom budućem poslodavcu kako bi mogao provjeriti njihovu vjerodostojnost.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar