Pretilost djece

Uzroci pretilosti su očito brojni.

Kad su u pitanju djeca i mladi izrazito su nazočni:

Nedostatni odgoj prema pojmu zdravlje
Biti odgojen znači htjeti voditi brigu o svom zdravlju, tj. biti odgovoran za svoje zdravlje. Međutim, “kult zdravlja” djecu i mladež ne zanima baš previše jer smatraju da to nije nešto što njih treba zanimati.

Sve veće ograničavanje vremena i prostora za igru i aktivnosti
Današnji način života i organiziranje vremena djece i mladeži svodi se na slijedeće: 4-6 sati sjedenja u klupama, 1-3 sata sjedenja ili ležanja pred televizorom, 1-5 sati sjedenja pred kompjutorom, 2 sata sjedenja za pisanje zadaće, hranu i sl. 6-10 sati spavanja. Svako dijete različito provodi slobodno vrijeme, ali kod većine djece su fizičke aktivnosti svedene na minimum. Sve su veća ograničenja i što se tiče slobodnog prostora za igru i tjelovježbu.

Nedovoljno provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture i izvanškolskih aktivnosti.
Znanstvena istraživanja pokazuju slijedeće: djeci mlađe školske dobi potrebno 3 sata tjelovježbe na dan (ali ne u komadu); djeca to imaju prije nego krenu u školu, nesvjesnom aktivnošću kroz igru, ali kad krenu u školu minimalno 50% njihove aktivnosti se smanjuje učenicima srednje školske dobi potrebno je 2 sata tjelesne aktivnosti dnevno učenicima starije školske dobi potrebno je po 1 sat vježbanja dnevno.

Dakle, to su potrebe koje bi trebalo osigurati u ime biološke potrebe za kretanjem, normalnog funkcioniranja organizma i konačno zdravlja djece i mladeži. Očito je prema ovome, da je 2 sata nastave tjelesne i zdravstvene kulture tjedno premalo, te da je potrebno djeci organizirati izvanškolske aktivnosti.

Neke izvanškolske aktivnosti su roditeljima preskupe
Roditeljima je teško plaćati neke sportove za koje treba izdvojiti dosta novca. S druge strane, mnoga djeca pohađaju škole stranih jezika, glazbene ili slične škole, dok se na zdravlje djece malo misli. Oni moraju biti zdravi kako bi bili uspješni i obrazovani jednoga dana.

Naš trud i poticaj prema djetetu
Bez obzira na cijene nekih školskih aktivnosti, uvijek se može pribjeći prirodnim oblicima kretanja: zajedničko brzo hodanje, (za djecu će to biti lagano trčanje pored vas), igranje loptom na školskom igralištu i slično. Neke od izvanškolskih aktivnosti su ponuđene i u školi i to vrlo povoljno.

ostavite svoj komentar