Prevare osiguranja

Detektivske kuće imaju pune ruke posla…

Osiguravateljske kuće zapošljavaju detektivske agencije u slučajevima kada sumnjaju u namještenu prometnu nesreću, fingiranje ozlijeda i sličnih vrlo čestih pokušaja prevare osiguravatelja. Detektivske agencije služe se klasičnim kriminalističkim metodama istrategijama – prismotrom, pratnjom, fotografiranjem… Npr. dogodi se da netko od osiguravateljske kuće potražuje novčanu odštetu zbog trzajne ozljede vrata, a praćenjem i fotografiranjem se utvrdi da dotična osoba ne nosi Shanzov ovratnik. Sve se to dokumentira i od odštete nema ništa.
Slučajevi su brojni i raznovrsni. Postoje osobe koje nastoje izvući korist iz prometne nezgode u kojoj su igrom slučaja sudjelovale, ali postoje i organizirane i dobro osmišljene prijevare u kojima sudjeluje veći broj osoba. U mreži znaju biti i službenici policije, liječnici i dr.
Zakon o detektivima dozvoljava poslove pratnje, prismotre i fotografiranja na javnom mjestu. Detektivi smiju uzimati izjave koje se kasnije mogu koristiti u postupku, a službeno izvješće detektivske agencije smatra se dokazom na sudu.
Pokušaji prevare osiguranja čest su slučaj i detektivske agencije imaju pune ruke posla.

ostavite svoj komentar