Prevare u trgovinama

Treba kupovati pametno…

Prevare na vagama
Trgovci na pultevima za vaganje namirnica (voće, povrće, meso i dr.) ponekad unaprijed izvažu i zapakiraju određene proizvode i na njih nalijepe naljepnicu koja pri vaganju automatski izlazi iz vage.
To može biti praktično ako je u trgovini gužva, a kupcu odgovara vrsta i težina namirnice. No, aktivisti udruga za zaštitu potrošača upozoravaju – izvagani proizvodi po težini ne odgovaraju otisnutoj deklaraciji. Namirnice u prosjeku teže i do 10% manje od deklarirane težine. Posebno treba pripaziti kod sireva. U nekim trgovinama njihova realna težina iznosi i do 20% manje od deklarirane.
Ove metode posebno su korisne prodavačima u vrijeme predblagdanske kupovine, kada potrošač žuri, a u trgovinama su strahovite gužve.

Prevare na kruhu
Bijeli se kruh boji u smeđe (preprženim brašnom i dr.), te se prodaje kao integralni, po višoj cijeni. Kruh od cjelovitih žitarica teško može biti prozračan, lagan i mekan.

Ambalaža
Obratite pozornost na ambalažu. Prepakiravane proizvode treba izbjegavati. Isto tako, ponekad na mjestu gdje stoji otisnut sastav proizvoda, onako, kao greškom, stoji neka druga deklaracija pa kupac nije u mogućnosti pročitati sastav proizvoda. Treba reagirati ili ne kupovati takve proizvode.

Cijena proizvoda
U katalozima pojedinih trgovina navode se akcijske cijene nekih proizvoda. Pripazite na blagajni da li vam je naplaćen iznos onaj iz kataloga ili redovna cijena. Događa se i to da na blagajni bude naplaćena cijena drugačija od one koja je se nalazi na samom proizvodu ili na polici sa koje je uzet proizvod.

Lažno sniženje
Trgovci ponekad cijenu proizvoda ‘napušu’ pa zatim na taj proizvod daju ‘popust’. Trgovci su uočili da ćemo radije kupiti robu na kojoj je deklariran popust bez obrzira na njenu stvarnu vrijednost.

Marketinške kampanje
Riječi i boje koje navode na kupnju, lažna svjedočenja po forumima, plaćeni članci u novinama, puštanje mirisa kroz ventilacijske otvore u trgovinama, slaganje proizvoda na strateškim mjestima (uz blagajnu)…itd…itd. Marketing se stalno razvija i poprima nove oblike.

Onaj tko se ne bavi direktno kontrolom kvalitete proizvoda i tko ne posjeduje određena znanja teško može sam utvrditi i spriječiti prevare. Ono što možete je da pri kupovini ne nasjedate na marketinške trikove, da kupujete pametno, čitate deklaracije, ne kupujete proizvode sumnjive kvalitete i ono što možete –  provjerite sami (uvijek sami izvažite svoju robu, provjeravajte račune).
Neočekivano povoljna cijena razlog je za sumnju prije nego za veselje. Razmišljajte logično. Pokušajte dokučiti što vam se to uistinu pokušava prodati.

ostavite svoj komentar