Prevenirajte paradentozu

Paradentoza ili parodontitis upala  je zubnog mesa, čeljusne kosti i ostalih tkiva koja podržavaju zube. Započinje upalom jednog od ovih tkiva i vrlo brzo prenosi se i na ostala te, ne liječi li se pravovremeno, može dovesti do klimanja i ispadanja zubi. Uzrok paradentoze najčešće je stvaranje plaka na zubima u kojemu se skupljaju razne bakterije i čestice hrane zbog neprimjerene higijene usne šupljine.

Brush, Oral, Care, Clean, Dental

Gotovo 30% do 40% populacije oboli od ove bolesti. Paradentoza je jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba.

Nažalost, paradentoza je podmukla bolest koja često počinje s blagim, gotovo neprimjetnim simptomima, zbog čega većina oboljelih ne zna da je ima sve dok ne nastanu ozbiljne komplikacije.

Čimbenici rizikа zа pojavu pаradentoze također su: pušenje, hormonаlne promjene kod ženа (pubertet, trudnoćа, menopаuzа), dijаbetes, starost, slab imunitet, loša prehrana, karcinom, kemoterapija, lijekovi koji smаnjuju lučenje sline, stres, genetika i dr.  

Najčešći simptomi paredontoze su krvarenje zubnog mesa na dodir ili prilikom četkanja, povlačenje i oticanje zubnog mesa, klimavost zuba, pojava parodontnih džepova, gnoj između zuba, neugodan zadah, bolovi u zubima i desnima, neobičan okus u ustima.

U početnoj fazi upale simptomi mogu biti gotovo neprimjetni, a dijagnosticirati se mogu prilikom stomatološkog pregleda.

Uzroci paradentoze

Osim stvaranja plaka na zubima uzrokovano nedovoljnom higijenom usne šupljine, rizični čimbenici za pojavu pаradentoze su: pušenje, hormonаlne promjene kod ženа kao što su pubertet, trudnoćа i menopаuzа, dijаbetes, starost, slab imunitet zbog kronične bolesti, loša prehrana, alergija na kemikalije koje se nalaze u zubnoj pasti, AIDS, rаk i kemoterapija, određeni lijekovi koji smаnjuju lučenje sline, stres,genetske predispozicije i drugo.

Rizik od paradentoze mogu povećati:

  • gingivitis,
  • loše navike oralne higijene,
  • pušenje i žvakanje duhana,  
  • starost,
  • hormonalne promjene,
  • nepravilna prehrana,
  • genetske predispozicije,
  • uzimanje određenih lijekova  (protiv depresije, za snižavanje visokog krvnog tlaka i dr.),
  • bolesti (dijabetes, reumatoidni artritis),
  • drugo;

Prevencija paradentoze

Najbolja prevencija je pravilna oralna higijena što podrazumijeva pranje zubi najmanje dva puta dnevno, poželjno nakon svakog obroka, korištenje zubnog konca i interdentalne četkice. To su i redovite kontrole kod stomatologa koji usnu šupljinu pregledava stručno i može uočiti nepravilnosti u samom začetku, pravovremeno reagirati, liječiti i sanirati te prevenirati komplikacije i teža stanja.

na raspolaganju nam je i čitav niz prirodnih proizvoda korištenjem kojih možemo poboljšati zdravlje zuba, desni i usne šupljine (kadulja, ulja za mućkanje, eterična ulja, đumbir, vitamin C, vitamin D, propolis i dr.).

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar