Prihvatite razlike

Slavite ono što vam je zajedničko…

Istina je da se muškarci i žene razlikuju. Bilo bi glupo da to ne prepoznajemo i ne prihvaćamo. No, unatoč razlikama pripadamo istoj vrsti – i nismo s različitih planeta, kao što nas neki uvjeravaju.
Zapravo nam je više toga zajedničko, nego različito.

Slavimo li ono što nam je zajedničko i prihvatimo razlike, vjerojatno ćemo se puno bolje slagati nego dok se prema partneru odnosimo kao da je doista s druge planete.

Veza je, ako dopustite, poput momčadi koju isprva čine samo dva igrača (kasnije se ta momčad može povećati za neki broj juniorskih igrača). Oba igrača u vezu donose svoje talente, vještine i sposobnosti. Da bi bila uspješna, svaka momčad mora imati različite igrače, različitih osobina. Ako ste oboje rođeni vođe, brzo donosite odluke i lako eksplodirate, tko će sagledati detalje i dovršiti zamišljene projekte?

Razlike ne biste trebali samo prihvatiti, nego i vidjeti prednosti koje one donose! Pokušajte ih sagledati kao posebne talente – razlike možete učinkovito primijeniti da biste ojačali svoju momčad.

A što je s onim što vam je zajedničko? Ponekad je to divno (dijeliti iste stavove, isti ikus i dr.), ali ne olakšava uvijek život (nap. ako oboje volite imati pravo i šefovati). Ako ste oboje rođeni vođe, vjerojatno se borite za prevlast. Prestanite i radije se dogovorite da ćete se izmjenjivati. Trebali biste slaviti i koristiti – istovrmeno ili naizmjence – ono što vam je zajdničko kako bi vas veza oboje pokretala i bila posebna i uspješna.

Gledajte, zajedno ste u ovome – što god to bilo – i morate raditi zajedno da biste uspjeli. Kombinirate li zajedničke talente, znatno ćete dalje stići i bit će vam mnogo lakše nego dok svaki vuče na svoju stranu.

Svi smo ranjivi ispod kože, preplašeni, pokušavamo dokučiti zašto smo uopće ovdje.
Usredotočimo li se na razlike i previše ih napušemo, riskiramo gubitak nekoga tko može ponijeti dio našeg tereta i ulješati nam životno putovanje.

Svi oni površni (da ne kažemo glupi) vicevi koji kruže internetom – da je žena računalo bila bi ovo, a da je mušakrac računalo bio bi ono – uopće ne pomažu.

Stvarni život uopće nije takav.

Odlomak iz knjige Richarda Templara “100 pravila života”

ostavite svoj komentar