Prijateljstva i prijatelji

B. Franklin rekao je: „Nema boljeg odnosa od onog s pametnim i vjernim prijateljem.“

Danas kad prijateljstvom nazivamo i površno poznanstvo, kad na društvenim mrežama prijatelje brojimo u desecima pa i stotinama valja nam se podsjetiti što je to prijateljstvo i tko je to “pravi” prijatelj.

U nastavku teksta najvažnije su karakteristike prijateljstva kao odnosa i prijatelja kao osobe:

Flying, Friends, Fun, Confidence, Beach

Zajedničko vrijeme/prisutnost
Prijatelji nalaze vrijeme jedni za druge, provode ga u zajedničkim aktivnostima, uživaju i pridonose dobrom ugođaju,
s pravim prijateljem ugodno je i kad druženja nisu intenzivna, ludo zabavna, nego možda tiha i mirna.

Brižnost
Prijatelj je uključen u naš život, interesira ga/ju što nam se događa, kako smo, brine za nas i pokazuje to.

Iskrenost
Iskren prijatelj uvijek će biti pažljivo i obzirno iskren prema nama, nastojeći da nas ne povrijedi ili uvrijedi ako je riječ o nečem osjetljivom (npr. ako nam mora reći nešto o nekom našem ponašanju ili izboru za koje misli da nije dobar za nas).

Povjerenje
S pravim prijateljem možemo podijeliti svoje osjećaje, brige, strahove, tajne… Imamo povjerenja da će sve što je rečeno ostati među nama i da to neće biti korišteno u loše svrhe (ucjenjivanje, ismijavanje, prepričavanje, podsmijeh, ruganje i sl.). Prijatelj je u svakom slučaju osoba od našeg povjerenja.

Vjernost/odanost
Pravi se prijatelj prepoznaje u nevolji jer ostaje uz nas i kad zagusti, pruža podršku i pomoć isto kao što se u dobrim vremenima raduje s nama, veseli našoj sreći, našem uspjehu. Prijatelj nam je odan i kad nije s nama, u komunikaciji s drugim ljudima neće izdati naše prijateljstvo, umanjivati značaj odnosa i sl. Pravi prijatelj se poznaje i u dobrim vremenima – kad uspijemo veseli se našem uspjehu i podržava nas.

The Festival Of Colors, Holi, Moscow

Prihvaćenost
Budući da prijatelji dijele svoje brige i veselja obično se i dobro poznaju, ponekad razumiju i bez puno riječi. Najvažnije od svega, prijatelj nas prihvaća takve kakvi jesmo, ne traži od nas da se mijenjamo, da mu povlađujemo, da radimo nešto što nam nije ugodno, da lažemo i sl.

Podržavanje
Prijatelji nas podržavaju i potiču da budemo najbolje verzije samih sebe. Prijatelj ne obeshrabruje, ne kritizira i nije ljubomoran.  

Suosjećajnost
Prijatelj zna „ući u naše cipele“ i iskreno suosjećati s nama. Neće umanjivati i podcjenjivati naše osjećaje (Ma daj, nije to ništa! Slušaj što se meni dogodilo…“), saslušat će nas i neće uvijek sebe staviti na pravo mjesto,

Prijateljstva znaju biti jako čvrsta u jednom periodu života, ali i jako krhka u drugom. Ona su poput živih, nježnih organizama koje treba njegovati, brinuti o njima i posvetiti im svoje vrijeme i pažnju. Ne nastaju samo tako, jednako tako niti ne opstaju samo tako, bez brige i truda.

Budući da nitko od nas nije savršen može se dogoditi da povremeno, u nekim okolnostima, kod prijatelja osjetimo neravnotežu u odnosu (npr. češće zovemo i iniciramo druženja, mislimo da ulažemo više truda i vremena u odnos ili dr.). Tada treba dobro razmisliti o tome što nas „žulja“ i razgovarati o tome s prijateljem, bez optuživanja i (pr)osuđivanja podijeliti svoje osjećaje (npr. „Znaš koliko si mi važna. No, u zadnje vrijeme imam osjećaj da to nije obostrano. Ne javljaš se, često ne odgovoriš na moje poruke, smatram da provodimo premalo vremena zajedno u zadnje vrijeme. Što ti misliš o tome?).

Tekst preuzet s portala Vrata zdravlja

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar