Prije i poslije škole

Briga za dijete dok su roditelji odsutni…

Djeca koja pohađaju osnovnu školu, negdje do petog razreda osnovne škole, trebala bi biti pod nadzorom odrasle osobe, prije i nakon škole.
Jeste li u mogućnosti organizirati odraslu osobu iz obitelji (baka, djed, teta, ujak i sl.) ili odraslu osobu iz susjedstva, koju dijete poznaje, a koja može barem povremeno provjeriti što dijete radi i je li sve u redu kod kuće?

Ukoliko niti jedna od navedenih mogućnosti kod vas nije izgledna, organizirajte djetetu raspored kojeg se mora pridržavati do vašeg povratka kući.
Utvrdite vrijeme kada vam se dijete mora javiti, dogovorite što će dijete jesti, kada mora pisati zadaću, ponavljati školsko gradivo, čitati, smije li se igrati na računalu, smije li izlaziti iz kuće dok vas nema, smije li primati prijatelje u vašem odsustvu i sl.

Nastojte ‘pokriti’ što više situacija i djetetu ostaviti što manje praznog hoda. U obiteljima u kojima oba roditelja rade djeca su puno vremena prepuštena sebi. Vrijeme kad su oba roditelja odsutna najviše provode pred TV ekranima i za računalom igrajući razne igrice i gledajući razne neprimjerene sadržaje.

Puno smo puta pisali o tome koliko je važno da dijete ima dovoljno vrmena za igru, za druženje sa vršnjacima i za ispunjavanje obaveza, a da vrijeme pred ekranima provodi pod nadzorom, vremenski ograničeno.

Imajte povjerenja u svoje dijete. Ono to osjeća i ako ste vi u strahu i ono će biti.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar