Sam/a u kući

Djeca koja pohađaju osnovnu školu, negdje do petog razreda osnovne škole, trebala bi biti pod nadzorom odrasle osobe, većinu vremena prije i nakon škole.
Jeste li u mogućnosti organizirati odraslu osobu iz obitelji (baka, djed, teta, ujak i sl.) ili odraslu osobu iz susjedstva, koju dijete poznaje, a koja može barem povremeno provjeriti što dijete radi i je li sve u redu kod kuće?

Ukoliko niti jedna od navedenih mogućnosti  nije izgledna, organizirajte djetetu raspored kojeg se mora pridržavati do vašeg povratka kući.
Utvrdite vrijeme kada vam se dijete mora javiti, dogovorite što će dijete jesti, kada mora pisati zadaću, ponavljati školsko gradivo, čitati, smije li se igrati na računalu, smije li izlaziti iz kuće dok vas nema, smije li primati prijatelje u vašem odsustvu i sl.

Nastojte ‘pokriti’ što više situacija i djetetu ostaviti što manje praznog hoda. U obiteljima u kojima oba roditelja rade djeca su puno vremena prepuštena sebi. Vrijeme kad su oba roditelja odsutna najviše provode pred TV ekranima i za računalom igrajući razne igrice i gledajući razne neprimjerene sadržaje.

Važno da dijete ima dovoljno vremena za igru i za druženje sa vršnjacima, ali i vrijeme za ispunjavanje obaveza, s tim da vrijeme pred ekranima bude vremenski ograničeno i pod nadzorom.

Važno je imati povjerenja u dijete i dati mu to do znanja. Važno je da

osjeća brigu i da ima vašu podršku u osamostaljivanju

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar