Pripremanje blagdanskih jela

Kuha se, miksa se, peče…

Tijekom blagdana dosta vremena provodimo u kuhinji, pripremajući blagdanska jela i kolače.

Dok razmišljate što ćete pripremiti za svoje nadraže, ne zaboravite da se tijekom intenzivnog kuhanja troše značajne količine energije. Jednostavnim i lako primjenjivim mjerama količina potrošene energije može se smanjiti. Planskim i racionalnim trošenjem izbjegava se prevelika potrošnja i naknadno bacanje hrane.

Napravite plan. Sve stavite na papir i planski kupujte namirnice. Nastojte biti racionalni. Nema potrebe peći više od tri, četiri vrste kolača i pripremati više vrsta glavnih jela.

Napunite hladnjak jer je najučinkovitiji kad je pun. Nemate li dovoljno mjesta u hladnjaku poslužit će podrumske prostorije, balkoni i sl. Pazite samo da hranu prikladno zaštitite.

Ukoliko imate električni štednjak ploču ne zagrijavajte ‘na prazno’, a pred kraj kuhanja isključite grijaču ploču i pustite da se jelo dovrši na ploči koja će još neko vrijeme ostati topla.

Za kuhanje odaberite posude odgovarajućih veličina i postavite na plamenik ili grijaču ploču isto tako odgovarajuće veličine – na taj način jelo će biti najbrže gotovo, a potrošnja energije najmanja.

Pripremate li jela u pećnici tijekom pečenja ne otvarajte vrata pećnice kada to nije nužno – svako otvaranje znači 20% gubitka topline. Iskoristie toplinu pećnice za više jela ili ispecite kolač, a potom odmah, u toplu pećnicu, stavite peći meso. Pećnicu također možete isključiti desetak minuta prije nego je jelo gotovo – pećnica će ostati dovoljno topla za dovršetak pečenja.

Posjedujete li ekspres lonac – iskoristite ga. Jelo ćete pripremiti brže, a potrošit ćete manje energije.

ostavite svoj komentar