Prirodna kozmetika

Garantira li epitet “prirodno” na proizvodu, kupnju zdravog, ekološki prihvatljivog i prirodnog proizvoda? Koji su to standardi koje mora zadovoljiti određeni proizvod ne bi li uistinu bio takav? Može li prosječni potrošač prepoznati kvalitetu samo na osnovi deklaracije i na samom proizvodu?

Cosmetic Oil, Essential Oil, CosmetologyPrirodna kozmetika isključuje prisustvo kemijskih sintetičkih konzervansa, emulgatora, mirisa, boja, silikona i parafina. Kao zamjena za spomenute, koriste se ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna eterična ulja, voda i alkohol nastao ekstrakcijom bilja. Biljni ekstrakti mogu se dodati u većem ili manjem postotku, a biljke koje se dodaju kozmetičkom preparatu često se obrađuju tako da tijekom procesa obrade izgube većinu ili čak sva svoja prirodna svojstva.

Standardi

Kozmetika koja nosi epitet „prirodna“ ne bi smjela biti testirana na životinjama, trebala bi biti pakirana u ekološki prihvatljivu ambalažu. Uz prisutnost bilja i biljnih ekstrakata u proizvodu se nalaze i drugi, ne manje važni sastojci, često sintetičkog porijekla, što na deklaracijama često nije vidljivo istaknuto. Kozmetička industrija zapošljava marketinške stručnjake koji ciljano osmišljavaju proizvode.

Upućenost i  informiranost mogu nam pomoći da prepoznamo “lažne” proizvode.  Deklaracije treba čitati pažljivo, ako treba i uz pomoć povećala (vrlo sitan tisak), medijski pismeno (čitati između redaka), kritički, osviješteno.

Visoka cijena proizvoda nije garancija kvalitete.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar