Prirodna kozmetika

Sve više proizvoda koje kupujemo ima epitet tipa „prirodno“, „eko“, „zdravo“ i slično.

Da li prisutnost  epiteta “prirodno” garantira kupnju uistinu zdravog, ekološki prihvatljivog , prirodnog proizvoda? Koji su to standardi koje mora zadovoljiti određeni proizvod ne bi li uistinu bio takav? Može li prosječni potrošač prepoznati kvalitetu samo na osnovi deklaracije i na samom proizvodu? To su najčešća pitanja koja muče kupce ovih proizvoda.

Prirodna kozmetika

isključuje prisustvo kemijskih sintetičkih konzervansa, emulgatora, mirisa, boja, silikona i parafina. Kao zamjena za spomenute, koriste se ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna eterična ulja, voda i alkohol nastao ekstrakcijom bilja. Biljni ekstrakti mogu se dodati u većem ili manjem postotku, a biljke koje se dodaju kozmetičkom preparatu često se obrađuju tako da tijekom procesa obrade izgube većinu ili čak sva svoja prirodna svojstva.

Standardi

Kozmetika koja nosi epitet „prirodna“ ne bi smjela biti testitana na životinjama. Isto tako, pakiranje mora biti ekološki prihvatljivo, što znači da se može reciklirati ili da je bio razgradivo.Prisutnost bilja i biljnih ekstrakata, te količine u kojima su zastupljeni vrlo su važna činjenica, no osim njih u samom se proizvodu nalaze i drugi, ne manje važni sastojci na koje često ne obraćamo pažnju. Ti drugi sastojci, često sintetičkog porijeka na samom proizvoduispisani su toliko sitnim slovima da ih je teško pročitati.

Prosječni potrošač

ne može u potpunosti izbjeći kupovinu proizvoda koji nisu ono što na deklaracijama piše, no svakako može biti upućeniji, prepoznati one najvažnije odlike dobrog i kvalitetnog, odnosno, lošeg i često za zdravlje štetnog proizvoda. Pri tome ne zaboravite da kozmetička industrija zapošljava tisuće marketinških stručnjaka koji znaju kako lijepo zapakiran proizvod, „nakićen“ epitetima kao što su „eko“, „prirodno“, „zdravo“ i slični, dobro osmišljena i pozicionirana mjesta u medijima , pa čak i boje, utječu na kupovinu određenog proizvoda.
Zato sve to odbacite i bacite se na čitanje. Ako treba i sa povećalom.

ostavite svoj komentar