Proljetno čišćenje

Nakon zime, snijega i soli…

Zima i zimski uvjeti vožnje ostavljaju trag na automobilu i nakon zime automobil treba temeljiti pregled i čišćenje. Time povećavamo razinu sigurnosti svog vozila i održavamo njegovu vrijednost.
Naslage soli i prljavštine mogu uzrokovati korozivna oštećenja i zato kod pranja treba posebnu pozornost obratiti na podvozje i kučišta kotača, spojeve, pragove, branike, utore i rubove gdje se sol i prljavština najduže zadržavaju.

*Û$¼Za čišćenje je najpogodnija mekana spužva, rukavica (na slici lijevo) i četke za pranje automobila. Spužve i četke treba često ispirati u čistoj vodi kako ostaci prljavštine ne bi izgrebali lak na automobilu.

Visokotlačne uređaje (tzv. mini wash uređaje) treba upotrebljavati oprezno kako ne bi oštetili dijelove automobila.

Nakon čišćenja korisno je provjeriti gumene brtve, brisače stakla i lak. U specijaliziranim trgovinama mogu se kupiti sredstva za njegu gumenih dijelova. Metlice brisača (i prednjih i zadnjih) koje ostavljaju tragove i nepotpuno brišu stakla treba zamijeniti. Oštećenja na laku možete probati ispolirati i premazati lakom u olovci.

Provjerite rasvjetu u i na automobilu, razinu rashladne vode, motornog ulja i tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Prilikom ovih provjera automobil ne smije biti upaljen ili topao.

Nakon vanjskog čišćenja treba očistiti i unutrašnjost automobila. Usisavanje, prebrisavanje, čišćenje presvlaka i tepiha, čišćenje prtljažnog prostora. Posebno pažnju treba posvetiti brisanju prozora sa unutarnje strane.

Ako već niste, zimske gume zamijenite sa ljetnima. Taj dio posla najbolje je prepustiti profesionalcima, u nekoj od specijaliziranih radionica.

Ukoliko već duže vrijeme niste svoj automobil provjerili u specijaliziranoj radionici, sada je vrijeme da i to učinite.

ostavite svoj komentar