Promisli – rethink

Misaona aktivnost početak je akcije…

Vlastito zdravlje, zdravlje djece i drugih članova obitelji, briga za okoliš u kojem živimo, težnja za kvalitetnijim življenjem, ušteda i dr. trebali bi dostajati za malo više promišljanja o našim životnim aktivnostima i o tome koliko su one u skladu sa prirodom i koliko doprinose (ili odmažu) svemu navedenome.

Trebalo bi dostajati za promišljanje ali i za revidiranje naših stavova i sudova koji su nužni za naše cjelovito funkcioniranje. Okolnosti u kojima danas živimo bitno su drugačije od okolnosti u kojima su živjele generacije prije nas istoga je normalno prilagođavati se vrmenu u kojem živimo.
U nastavku ćemo pobrojati ono najvažnije što bismo trebali prakticirati ne bismo li doprinijeli održivom razvoju i svjetlijoj budućnosti.

Promišljeno kupovanjeecho-1966013_640
Promišljeno kupovati znači izbjegavati proizvode multinacionalnih kompanija koji su proizvedeni na ekološki i socijalno neodrživ i neprihvatljiv način, kupovati lokalno, kupovati svježe i domaće, bez suvišne ambalaže, pažljivo čitati deklaracije, informirati se, kupovati u skladu sa potrebama, kupovati reciklirano.

Mjere energetske učinkovitosti
Promišljeno i po potrebi kupovati uređaje koji su štedljivi, stambene i radne prostore urediti poštujući energetski učinkovite standarde, štedjeti energiju za grijanje i za hlađenje i koristiti alternativu kad god je to moguće. Sve to rezultirat će manjim troškovim a za režije, zdravijim stanovanjem i svakako većim osobnim zadovoljstvom.

Sadnja stabla
Sadnjom stabla pomažemo majčici Zemlji da lakše diše i apsorbira ugljikov dioksid koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva iz industrije i transporta. Uz to, stvaramo zeleniji okoliš, zdraviji i ugodniji za život. Brigom za stablo i biljke općenito pomažemo i zdravlju psihe. U svakom slučaju pomažemo višestruko…

Informiranje o radu lokalnih i globalnih ekoloških udruga i pokreta
Informirati se i podržavati rad udruga i pokreta koji su usmjerene na zaštitu okoliša znači informirati se o ljudima koji brinu i za nas. Sljedeći je korak uključiti se i aktivno sudjelovati u akcijama i kampanjama jer zajednički rad i nastojanja obećavaju bolje rezultate. Rad sa ljudima koji slično promišljaju o svijetu u kojem živimo i zajedničko djelovanje u grupi istomišljenika život može učiniti smislenijim i kreativnijim.

ostavite svoj komentar