Promjena negativnih uvjerenja

Ona oblikuju naš život…

Kako bismo promijenili svoj život nabolje nužno je da promijenimo neka svoja uvjerenja. Da bismo to učinili nužno je identificirati svoja uvjerenja, posebno ona negativna jer njihovoj promjeni moramo težiti.

Većina nas uopće nije svjesna svojih uvjerenja. Zato je nužno prepoznati h i odlučiti želimo li nastaviti živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima i dozvoliti im da ona oblikuju naš život i dalje.

Najbrži način da otkrijemo svoja uvjerenje je sastavljanje liste. Pripremite si neku bilježnicu ili notes. Na vrhu svake stranice napišite: Vjerujem o: zdravlju, starenju, smrti, novcu, poslu, muškarcima/ženama, braku, ljubavi i drugome što smatrate važnim.
Svaki pojam neka ima svoju stranicu. Zatim ispod svakog pojma zapisujte misli koje vam dolaze.

Ova vježba ne radi se na brzinu. Ponekad nam je (a posebno u početku) potrebno nešto više vremena kako bismo strukturirali svoje misli. Posvetite ovoj vježbi nekoliko minuta svaki dan. Možda će vam se neke vaše misli činiti smiješne, neke luckaste, neke neprikladne – ne brinite, to je vaša bilježnica. Riječ je o vašim unutarnjim uvjerenjima, podsvjesnim pravilima po kolima živimo svoj život.

Nema pozitivne promjene sve dok ne naučimo prepoznavati svoja uvjerenja, posebno ona negativna. Samo onaj tko je svjestan sebe može se preoblikovati i postati osoba kakva želi i živjeti životom kakvim želi živjeti.
Kada su liste uglavnom potpune, pročitajte ih ponovno. Označite ona uvjerenja koja su za vas dobra i koja vas podržavaju. To su uvjerenja koja valja zadržati i jačati. Drugom oznakom ili bojom označite ona uvjerenja koja su negativna i koja vam stoje na putu, ona koja vas ograničavaju i sputavaju. To su uvjerenja koja treba mijenjati i reprogramirati.

Pročitajte pažljivo svako negativno uvjerenje i zapitajte se:“Želim li uistinu da ovo uvjerenje i dalje utječe na moj život?“.
Želite li promjenu, ispišite novu listu. Svaku negativnu afirmaciju, pretvorite u pozitivnu. Na primjer: „Ne znam kako pronaći željeni posao.“ postat će:“Život mi nudi puno mogućnosti za pronalazak željenog posla.“ Ili „Nisam išta posebno.“ Postat će „Ja sam jedinstvena, posebna i poštovanja vrijedna osoba.

Afirmacije uvijek pišite u sadašnjem vremenu. Imam, jesam, želim umjesto željela bih, bit ću, imati ću i sl. Svako toliko pročitajte svoje pozitivne izjave. Dobro bi bilo da stanete ispred ogledala. Ogledalo je čarobno mjesto za vježbanje afirmacija.
Svako negativno uvjerenje moguće je promijeniti u pozitivno i uvrstiti u novi osobni zakon. Zbog manjka vremena i prezaposlenosti skloni smo ne odvajati vrijeme za rad na sebi, a upravo je to početak i kraj svake dobre životne priče.

Za one koji žele pročitati više na ovu temu preporučamo knjigu Loiuse L. Hay “Moć žene”

“Young Lady With Reflection”- Image courtesy of adamr / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar