Provjera motor čuva

Obavezno provjeriti razinu ulja prije puta…

Jesu li signalne lampice u automobilu pouzdan indikator (ne)ispravnosti pojedinih segmenata u automobilu? Praksa, kažu stručnjaci iz HAK-a, pokazuje da nisu. Njihov je savjet, svakako prije svakog duljeg putovanja provjeriti razinu ulja u motoru jer nedostatak ulja dovodi do oštećenja vitalnih dijelova motora. Popravak tako oštećenog motora vrlo je skup, a nerijetko ga se mora u potpunosti zamijeniti.

Nekad se provjera prakticirala redovito i spadala je u osnovne vještine svakog vozača. Danas se oslanjamo na signalne lampice i ulje ne provjeravamo, barem ne tako često kao prije.
Paljenje signalne lampice tlaka ulja znači da je tlak ulja u motoru ispod dopuštene granice i da vozilo treba na siguran način isključiti iz prometa i ugasiti motor. Odmah potom treba provjeriti razinu ulja i ako je razina ispravna, a lampica gori, prepustiti stručnoj osobi utvrđivanje razloga paljenja. Prije utvrđivanja razloga paljenja nije uputno držati motor upaljen, posebno ukoliko motor radi neuobičajeno bučno.
Noviji automobili mogu biti opremljeni i sijalicom razine ulja u motoru čija je zadaća dojavljivanje da je razina ulja u motoru na minimunu. Ako se sijalica upali vozač mora provjeriti razinu ulja u motoru i nadoliti ulje po potrebi.
Poruka o nodostanoj količini ulja može biti napisana i na info displayu vozila i po potrebi može informirati vozača i o previsokoj temperaturi ulja motora što je također razlog za zaustavljanje vozila i detaljniju provjeru.

Zašto se signalna lampica tlaka ulja u nekim slučajevima ne upali, a zbog niske razine ulja trebala bi? Jedan od najčešćih uzroka je neispravan sustav kontole tlaka ulja, a koji se sastoji od prekidača tlaka ulja s pripadajućim ožičenjem kojemu pripada i lampica na info zaslonu vozila.
Jednostavno, ako otkaže bilo koja komponanta u sustavu kontrole tlaka ne dobivamo točan (ili čak nikakav) podatak o tome što se zapravo s njim događa.

Znači, svaki puta prije kretanja na put treba provjeriti razinu ulja u automobilu i kad uključimo kontakt, prije pokretanja motora, treba provjeriti svijetli li lampica tlaka ulja i gasi li se nakon paljenja motora. Ukoliko se lampica ne upali kada smo uključili kontakt, znači da je sustav kontrole neispravan. To ne znači nužno da će motor raditi bez tlaka ulja ako ga upalimo, ali ako nakon toga dođe do kvara koji dovodi do gubitka tlaka nećemo dobiti korektnu (ili nikakvu) informaciju.
Kvar sustava kontrole moguć je i tijekom vožnje, dakle i nakon što smo provjerili njegovu ispravnost.
Gubitak ulja u motoru moguće je prepoznati i na druge načine. Prvi i najvažniji znak je lupanje u motoru. Pravodobnim gašenjem motora moguće je spriječiti velika i skupa oštećenja na motoru.

Bolje spriječiti nego liječiti … ili bolje provjeriti nego plaćati skupe popravke…

ostavite svoj komentar