psihoterapeut Ivana Grabar: Darovi nastali iz bola

Situacija koja nam je bolna ili period života koji nam je težak i također bolan mogu biti naši veliki učitelji. Ako se zapitamo čemu nas uče, već smo na pola puta do odgovora.

Ništa se ne događa slučajno. Situacije koje nam se događaju često privučemo u svoj život svojim stavovima, strahovima, svojim potisnutim ljutnjama, svojim nedohvaćenim tugama, svojim postupcima koji nam se čine ispravni, a tek kasnije, s odmakom, vidimo da smo mogli i drugačije… ali nismo znali… tada…

Želim vas utješiti – niti jedna bol ne mora biti uzaludna. Bol nam često govori:

– o osobi koju smo premalo cijenili pa je otišla (a bojali smo joj se pokazati koliko je volimo jer nas to nitko nije naučio, jer to nama nitko nije pokazao)

– o strahu koji vlada nama kad se događaju promjene na poslu ( a takvu nesigurnost smo doživjeli u jednom periodu našeg djetinjstva kada je tata napustio mamu)

– o želji da uspostavimo kontrolu nad sobom i drugima (kako bismo sebe i njih sačuvali od nepredvidljivosti u životu kojima ste bili izloženi kroz gubitak majke koju ste tako trebali sa 12 godina)

– o pritisku koji ne možete podnositi ( ne shvaćajući da ste vi ti koji dopuštate da se ‘zalijepi’ za vas – kao onda kada ste bili pohvaljeni ili se osjećali prihvaćeni od roditelja samo ako ste donijeli izvrsnu ocjenu; sve drugo ispod te razine nije zadovoljavalo)…

Bol se često zalijepi za sličnu bol iz našeg prijašnjeg životnog iskustva i tako naraste, preplavi nas i ne znamo što bismo s njom. Najčešće vidimo samo sadašnju bol, a ne vidimo da je ona put do dublje boli, boli u našoj dubini, koja traži izlaz van, ali ne nalazi.

Ovo je prilika! Prigrlite je i pitajte čemu vas želi poučiti. Odgovori koje često čujem od svojih klijenata na pitanje: Da li bi radije da se ova bol nije nikada dogodila i da niste zatrebali moju pomoć? – otprilike su ovi:

”Ovo iskustvo me je oblikovalo na posve neočekivan način.”
”Nisam nikad pomišljao da ću to izreći, i naravno da bih htio izbjeći bol, ali ne bih dobio ove uvide koje sada imam u vezi mene, u vezi meni važnih odnosa.”
”Ne bih se približila ovoliko sebi i pustila da jauci iznutra postanu glasni i da odu iz mene.”
”Iskustvo ovog teškog perioda bilo je vrlo mučno, ali me natjeralo u promišljanja kako sam došla u ovu situaciju. Idući tim tragom, došla sam do točke u kojoj sam mogla izabrati drugačiji put. Sada ga vidim i biram.”
 

Ivana Grabar, prof.
integrativni gestalt terapeut
www.osobniterapeut.com

ostavite svoj komentar