Psihoterapija – Individualna savjetovanja

Psihohigijena suvremenog čovjeka…

To je mjesto i vrijeme u kojem stručnoj osobi, u povjerenju, iznosite svoje misli, osjećaje, težnje, kao i strahove, tjeskobe ili neke životne situacije. To je razgovor u kojem imate potpunu pažnju stručne osobe, a sve informacije pohranjene su samo između terapeuta i vas.

Cilj psihoterapije je pomoći osobi da uspostavi bolji odnos sa sobom. Iz boljeg odnosa sa sobom nastaju predispozicije za bolji odnos sa drugima. Osobni rast i razvoj, popularno nazvan ‘rad na sebi’, kroz inidividualna savjetovanja (psihoterapiju) završava onda kada vi to odlučite.

Ponekad psihoterapeutski razgovori traju dulji period, ponekad kraći, ponekad samo jednom… to ovisi o vama, o vašem unutarnjem osjećaju, emocionalnom stanju i financijskim mogućnostima.

Uloga terapeuta je voditi vas do dublje razine sebe, do novih uvida koji vam omogućavaju nove poglede na sebe, a onda i na druge. Činjenica je da jedna kriza završi, a nova je već na vidiku. Neku ćete poželjeti rješavati i dalje sa terapeutom kao suputnikom, a neke ćete rješavati sami. U svakom slučaju, važno je da pratite sebe, vidite što se događa sa vama i potražite pomoć onda kada osjećate da vam je potrebna.

Odlaganje traženja pomoći ima suprotan efekt: ponekad vam se može činiti da problem postaje sve veći i da vam više nitko ne može pomoći. Ponekad se toliko naviknete na vaš problem; neki loš odnos ili tešku atmosferu da je internalizirate i shvaćate kao stil života koji je za vas, eto, takav. Živite, ali ne punim plućima. Ponekad ste toga svjesniji više, ponekad manje. Gledate oko sebe, i čini vam se da baš nema osobito zadovoljnih ljudi, pa prihvaćate svoje nezadovoljstvo kao dio svakodnevnice. Ovaj stadij je vrlo opasan. U takvom raspoloženju otvoreni ste za razne neuroze i fizičke bolesti.

Nekada psihoterapija nije imala tako značajnu ulogu u životima ljudi kao danas. Brzina aktivnosti, događaja, informacija koje nas dotiču, čine da smo napetiji, nervozniji, u slabijem kontaktu sa sobom.

Ako se zareda puno takvih dana, gubimo taj dragocjeni kontakt, gubimo odnos sa sobom. Zaboravimo što nas zadovoljava, ispunjava, što nam je potrebno i zašto… Postajemo nepoznanica samima sebi, a iz tog ne-kontakta vrlo brzo upadamo u ne-kontakte s drugima. Takvi odnosi rađaju novim problemima jer u isto vrijeme aktivnosti i očekivanja, poslovi i zbivanja ne jenjaju i gubimo se pod pritiscima svakodnevnice.

Ako Vam se dogodi više dana u nizu da ste se probudili nezadovoljni, to je najbolji pokazatelj da je došlo vrijeme za poduzimanjem promjena u Vašem životu.

Osjetite li da ste upali u začarani krug i da ne znate kako dalje, potražite pomoć.

Ivana Grabar, profesor pedagogije,
integrativni gestalt terapeut/savjetnik
www.osobniterapeut.com

“Therapy” – Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar