Psihoterapija kao lijek za ostavljene

Liječenje psihoterapijom je do sada pomoglo mojim mnogim klijentima.

Pomoglo im je da prežive teška vremena, rastave brakova, teške životne spoznaje, trenutke u kojima su se bojali za svoj život ili život onih koje vole.

Još se sjećam kao nedavno žene koja je bila ostavljena i plakala neutješno, pitajući se kako je moguće da njen muž odbacuje sve te godine zajedničkog života, nju, djecu…

Dugo smo se viđale. Pratila sam je iz tjedna u tjedan. Suze, suze, suze. Pa red bijesa i ljutnje. Pa opet red suza. Pa gorčina, otpor, strah, osjećaj beznađa. Depresija. Klupko tuge. Činilo se: nikad neće završiti ove negativne emocije koje su je obavijale.

A onda, nakon godine dana – eto je čile, zdrave, kaže: Sad tek vidim, dobro je. Ako nije bilo truda i s njegove strane – ne može se ništa na silu. Mogu i ovako. Vidim da mogu. Čak mi je lijepo.

Gledam je s divljenjem i mislim si: Draga ženo, bravo! Izgovaram to glasno. Ona me zagrli i kaže: Puno si mi pomogla. Hvala ti.
Plačemo obje. Sretna sam što sam bila dio tog puta i ugledala zrake svjetlosti i radosti u njenim očima. Nakon dugo vremena.

Ivana Grabar, prof.
integrativni gestalt terapeut
osobni psihoterapeut

“Beautiful Hispanic Woman With A Very Sad Expression”- Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar