Pubertet i adolescencija

PREDPUBERTET, PUBERTET I ADOLESCENCIJA

Ovi termini djeluju slično pa ćemo ih najprije razjasniti:

Predpubertet je razdoblje od 5. do 8. godine života koje prethodi pubertetu.
Pubertet (tjelesne promjene) obično završi prije 20. godine.
Adolescencija (emocionalni razvoj, psihičke promjene) traje duže, vrlo rijetko završi prije 20. godine.

“Biti normalan u vrijeme adolescencije samo po sebi nije normalno.”

Anna Freud

Adolescencija je razdoblje života između djetinjstva i odrasle dobi, koje traje 8 do 10 godina. Počinje pubertetom, a završava prestankom rasta i razvoja oko 20. godine života. U tom razdoblju života stječe se fizička, psihička, socijalna i emocionalna zrelost. Najburnije razdoblje adolescencije je između 14. i 17. godine. U adolescenciji se događaju najljepši trenuci stjecanja samostalnosti, ali i vjerojatnost skretanja prema ovisnosti jer u želji da postanu brzo odrasli, adolescenti će isprobati sve izazove.
Evo nekoliko faza adolescencije:

  • predadolescencija (10 – 12 godina) – poklapa se s početkom puberteta u djevojčica
  • rana adolescencija (12 – 14 godina) – poklapa se s početkom puberteta u dječaka
  • adolescencija u užem smislu (14 – 16 godina)
  • kasna adolescencija (16 – 18 (20) godina

 

Pubertet je dio adolescencije obilježen razvojnim procesima koji rezultiraju spolnom i reprodukcijskom zrelošću. Četiri su karakteristike puberteta:

  1. intenzivni fizički rast i razvoj
  2. seksualna identifikacija
  3. nalaženje vlastitog identiteta
  4. oslobađanje od autoriteta roditelja

Obzirom na to da se pubertet vremenski poklapa s adolescencijom, teško ih je odijeliti.

DJEVOJČICE

Kod djevojčica dolazi do prvih menstrualnih krvarenja i ovulacija, rastu im grudi, raste cijelo tijelo, bokovi se zaobljuju (tijelo počinje sakupljati masnoće), pojačan je rast dlačica. Srednja dob početka puberteta – 9.5 – 10 g. Prvi znakovi početka puberteta – oko 10 – 10.5 g.
Tjelesne karakteristike:

rast:  8 – 15 g.
razvoj rodnice i maternice: 8 – 13 g.
stidne dlake: 8 – 13 g.
početak razvoja grudi: 9 – 16 g.
prva mjesečnica: 11 – 16 g.
akne (ne nužno): oko 14 – 15 g.
oblikovanje intimnog područja: oko 13 g.
pojava sezamske kosti na zapešću sa 10.5 g. – podudara se s pojavom puberteta; rtg. snimka zapešća uzima se kao kriterij fiziološke zrelosti
maksimalni prirast tjelesne težine – između 12.2 i 12.7 g.
očekivana visina prema visini roditelja = zbroj tjelesne visine oba roditelja minus (-) 13
prva menstruacija (menarha) nastupa kad su sekundarne spolne osobine već vidljive i izražene, (jedan od uvjeta pojave prve mjesečnice je i kriterij minimalne tjelesne težine od 47.8 kg i 16 – 23.5 posto masnog tkiva); dob nastupa menarhe spustila se za 3 – 4 godine; u Hrvatskoj je srednja dob nastupa menarhe 12 godina, s tim da kod 95 posto djevojčica nastupa između 10.5 i 14.7 godina; menstruacijski ciklusi prvih godinu i pol do dvije godine su anovulacijski

DJEČACI

Dječacima se penis i testisi povećavaju, a erekcije postaju češće uz pojavu ejakulacije, šire se u ramenima, mutiraju (produbljuje im se glas), pojačano im rastu dlačice. Srednja dob početka puberteta – oko 12 do 12.5 godina
Tjelesne karakteristike:

rast mošnji: 9 – 14 g.
stidne dlake: 10 – 15 g.
dlake pod pazuhom: oko 12 – 14 g.
dlačice iznad gornje usne i mutiranje glasa: 13 – 15 g.
rast penisa: 10 – 15 g.
nagli rast: 11 – 14 g.
kraj naglog izrastanja: 15 – 21 g.
dozrijevanje spolnih stanica: 15 – 16 g.
noćne polucije: 14 – 17 g.
akne (ne nužno): 14 – 17 g.
pojava sezamske kosti kao kriterija fiziološke zrelosti maksimalna brzina rasta – oko 14. godine; iznosi 10 cm na godinu (12 – 14 g.)
očekivana visina prema visini roditelja = zbroj tjelesne visine oba roditelja plus (+) 13

OPĆENITO

Vrlo je važno djeci u toj dobi naglasiti važnost osobne higijene. Jače se znoje, kosa im se češće masti, postaju skloni aknama, djevojčice usvajaju navike vezane uz menstrualni ciklus.
Biološki gledano, i kod djevojčica i kod dječaka je jasno: sve počinje između devet i četrnaest godina. Hormoni ulaze u igru, a to se može i očitati na centimetru nakon svakog pomaka u uzrastu. Nekako nezgrapna i nespretna, velikih stopala ili ruku ili s prividno predugim nogama, djeca se sama sa sobom svakodnevno nalaze u izuzetnom stanju.
Dječacima ramena postaju šira, rastu im mošnje i penis, a muskulatura snažno jača. Prve dlake (paperje) im izrastaju na prsima i obrazima. I naravno, stidne dlake, isto kao i kod djevojčica. Djevojčice dobivaju grudi i zaobljene bokove. Prva mjesečnica u današnje doba pretvara djevojčice od 11 ili 12 godina, praktično preko noći, u žene. Za usporedbu: u 19. stoljeću djevojke su prvu menstruaciju dobivale i sa 17 godina!
I dječaci doživljavaju prve polucije sve ranije. Liječnici pretpostavljaju da je poboljšana prehrana uzrok sve ranijem sazrijevanju tijela u razvoju.

Tako danas svaki naraštaj doživljava pubertet dva mjeseca ranije – i tada više nisu djeca, ali još uvijek niti odrasle osobe.

Svakako ne u svojoj glavi, jer danas se zna da je pubertet i neka vrsta pretvorbe u mozgu, pri čemu se stvaraju nove veze između živčanih stanica i cijela područja mozga funkcioniraju drukčije nego kod odraslih – što je moguće objašnjenje zašto su tinejdžeri ponekad samosvjesni do nepodnošljivosti, a nekad sumnjaju u same sebe i cijeli svijet, sve do depresije.

ostavite svoj komentar