Pušlek rotkvica – pušlek zdravlja

Rotkvice su prava mala riznica zdravih sastojaka. Bez nji i mladog luka teško je zamisliti proljeće i Uskrs. Prepoznatljiva su to namirnice na uskršnjem stolu no, zbog njihovog bogatog nutritivnog sastava i ljekovitih svojstava bilo bi dobro da se na našem jelovniku nađu znatno češće.

Free Radish Vegetable illustration and picture

Kineska narodna poslovica kaže: „U sezoni rotkvice, liječnici mogu na odmor.“ Rotkvice su kroz povijest imale posebno mjesto i važnost u prehrani i prirodnom liječenju u Kini, Egiptu i staroj Grčkoj. Zvali su je „kraljicom zdravlja“.

Blagodati rotkvica su sljedeće:

  • odlične su za probavu (zbog bogatstva vlakana)
  • pomažu regulaciju šećera u krvi
  • pomažu razgradnju masnioća
  • niskokalorične su
  • riznica su vrijednih nutrijenata (vitamina C, A, K, B6, folne kiseline, riboflavina, kalija, kalcija, željeza, magnezija, mangana)
  • ljekovite su

Konzumacija:

Sirove hrskave glavice rotkvice idealne su za grickanje, a mogu biti i izvrstan prilog uz jelo. Mogu se konzumirati cijele, kao polovice, narezane na tanke fete i pomiješane u salatama, sendvičima, u smoothijima, sokovima. Koristit se može i korijen i lišće rotkvice.  

Free Vegetable Radish illustration and picture

Poput drugog korjenastog povrća, rotkvica je jako ukusna pečena u pećnici. Pečenjem, uz malo maslinovog ulja i soli, rotkvica razvija slatkoću i gubi gorčinu. Dobro se operu i posuše, uvaljaju u malo maslinovog ulja i soli, rasporede po plehu i peku 15ak minuta na 200°C.

Prema Ayurvedi, rotkvice je najbolje konzumirati kuhane, obzirom da zbog velike količine vlakana sirove mogu biti teže za probavu. Može se dodati u variva, pred kraj kuhanja, narezana na manje dijelove, kratko propirjana sa češnjakom i dodana varivu pred kraj kuhanja.  

Ne bacati lišće lišće od rotkvice!

Lišće rotkvice jednako je hranjivo kao i korijen, a može se upotrijebiti na nekoliko načina. Mekši, tanji i glatki listovi mogu se ispeći u pećnici ili kratko propirjati na tavici, uz malo maslinovog ulja i soli i poslužiti kao prilog. Ako je lišće već deblje i grublje može poslužiti kao baza za zeleni pesto, a može se  dodati u varivo, pred sam kraj kuhanja (na dvije do tri minute, tek da povene).

Image by Pavlo from Pixabay
Image by Beverly Buckley from Pixabay

ostavite svoj komentar