Putovati kamperom

I sama vožnja je posebna doživljaj…

Ovakav način putovanja pruža maksimalnu slobodu u odabiru destinacije i jednostavno, ponekad usputno, planiranje itinerera putovanja kao i dužine trajanja.
Namlađima je putovanje kamperom prava avantura i uživancija. Pogled kroz prozor iz kućice na kotačima stalno je drugačiji, nov, uvijek se može stati kod nečeg zanimljivog i neograničeno boraviti u prirodi. Spavati se može tijekom vožnje, u punom komforu i uz uspavljujući ritam.
Na putovanje kamperom mogu se povesti i male bebe jer su mogućnosti organiziranja i prilagodbe prehrane, higijene, spavanja, igre i dr. dosta velike.
Za djecu obavezno treba uzeti dječje sjedalice.

2010_6_A68_insideUčinak vožnje koja se mora odraditi kao obvezni dio putovanja ne postoji u onoj mjeri kao kod vožnje osobnim automobilom. I sama vožnja predstavlja doživljaj. Preporučuje se koristiti lokalne ceste, po prirodi. Poseban su doživljaj prilike za zaustavljanje uz neko jezero, rijeku, seosko domaćinstvo, lokalnu gostionicu i sl.

U velikom broju zemalja moguće je kampirati izvan označenih kampova. Kod noćenja i zaustavljanja izvan označenih kampova poželjno je birati manja i mirnija mjesta, ispred nekog restorana ili imanja uz dogovor sa vlasnikom. Npr. dogovorite doručak u restoranu za uslugu noćenja na parkingu restorana.

Dužu vožnju je najbolje tempirati u vrijeme kada djeca spavaju. Kod razgledavanja u gradovima moguće je koristiti velika gradska parkirališta u samom centru. Najbolje je prije samog polaska pribaviti informacije o parkiralištima na ruti putovanja – ne samo zbog noćenja, nego i zbog eventualnog punjenja neophodnim gorivima. Dobro je provjeriti i popise država u kojima je dozvoljeno parkirati i noćiti izvan kampova. Detaljne autokarte i/ili navigacija obavezna su oprema za putovanje kamperom.
Od velike je važnosti osigurati i dodatnu opremu za boravak u prirodi – sklopive stolove i stolice, možda ležaljke, bicikle,  tendu za sunce, pribor za pripremu hrane. Naravno, oprema ovisi i o dobu godine i željama putnika.

Kod svakodnevne vožnje akumulatori za spavaći dio prostora dovoljno se napune i obično nekoliko dana nema potreba za priključivanjem na struju u kampovima. Kompletnu izmjenu sanitarnih i otpadnih voda moguće je izvršiti na benzinskim postajama.

ostavite svoj komentar