Dugotrajni rad na računalu isušuje oči

Sve više ljudi mlađe dobi ima simptome najčeščih oftamoloških problema : oči peku, javlja se osjećaj grebanja, oči pojačano suze i osjetljivije su na svjetlost, a pojavljuje se i sekret iz oka. Tu su i popratne tegobe poput umora, smanjene koncentracije, učestalijih glavobolja, razdražljivosti. Glavni razlog suhoće oka kod rada na računalu je smanjena učestalost treptaja, brže hlapljenje suza te povećana površina oka izložena isušivanju. Osobama koje i inače pate od suhoče očiju, rad na računalu pogoršat će postojeće smetnje.

Treptanje je važno!

Pri radu na računalu učestalost treptanja smanji se peterostruko! Osim toga što rjeđe trepćemo tanji je sloj masti na površini oka koji smanjuje i sprječava isparavanje suza. Sve navedeno još je izraženije kod nositelja mekih kontaktnih leća.
Rješenje? Za početak, potrebno je redovito raditi pauze u radu sa računalom. Ako to nije moguće na poslu, u mjeri u kojoj to vaše oči zahtijevaju, nastojte kod kuće izbjegavati rad na računalu, čitanje, (naročito noćno, pri lošoj rasvjeti), nastojte odmoriti oči šetnjom kroz prirodu, a kao medicinski odgovor tu je i velika ponuda umjetnih suza u našim ljekarnama. Umjetne suze razlikuju se po gustoći, vrsti konzervansa u proizvodu i cijeni. Raspitajte se kod svog liječnika ili ljekarnika koji izbor je za vas najbolji.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar