Radne navike – učenje i pisanje zadaće

Ključ školskog uspjeha…

Od najranije dobi treba razvijati radne navike, a kad dijete krene u školu to se ponajviše odnosi na naviku učenja i pisanja domaćih zadaća.
Djetetu je potrebno osigurati uvjete u kojima će nesmetano učiti. Poželjno je da to bude neko stalno mjesto koje će djetu pružiti osjećaj privatnosti i mira. To može biti mali radni kutak u dječjoj sobi, pa čak i dio stola u blagovaonici.
Roditelj treba paziti da dijete čita pod kvalitetnom rasvjetom, sa pravilne udaljenosti, da sjedi uspravno, da uzima kratke pauze i po potrebi se odmori između dva gradiva, dvije zadaće i sl.
Osim mjesta i vrijeme za pisanje zadaće trebalo bi biti određeno – unaprijed sa djetetom dogovorite kada se piše zadaća, u skladu sa školskim rasporedom i vanškolskim aktivnostima.
Za vrijeme pisanja zadaće i učenja televizor i računalo bi trebali biti ugašeni, osim ako računalo nije neophodno za realizaciju zadaće (tada upotrebu računala treba nadgledati).
Roditelj ne treba pisati zadaću sa djetetom, ali treba biti dostupan za pomoć. Roditelj koji nije u mogućnosti pomoći djetetu oko zadaće treba pronaći nekoga tko to može (drugi roditelj, stariji brat/sestra, susjed, rođak,prijatelj ili instruktor).

ostavite svoj komentar