Rajčica

Voće ili povrće?

Tradicionalno ju svrstavamo u povrće, no pitamo li botaničara, za njega nema dvojbe, rajčica je voće. No, nama, laicima to zapravo i nije od prevelike važnosti. Nazivamo ju pomidor, paradajz, tomat, zlatna jabuka itd.

Potječe iz Južne Amerike.

Rajčica je povrće iznimno bogato likopenom i karotenom koji imaju izrazito antitumorsko djelovanje, bogatsvo kalija pogoduje snižavanju tlaka, bogatsvo kiselinama pospješuje probavu, a tu su i tvari koje djeluju protuupalno. Ona jača krv, pomaže protiv slabokrvnosti, jača imunitet, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, pomaže kod upala zglobova, osteoproze i gihta. Budući ometa apsorpciju kalcija u organizmu savjetuje se izbjegavanje rajčice osobama koje

Za razliku od većine drugog povrća, termički obrađana rajčica zdravija je od sirove. Naime, kuhanjem rajčice oslobađa se likopen koji organizam tada lakše apsorbira. Redovitim uzimanjem rajčice bitno se povećava zaštita od slobodnih radikala. Zato pijte sok od rajčice, jedite umake koji su bogati rajčicom, juhe su prava blagodat za zdravlje, a i konzumiranje rajčice u pripravku zvanom ketchup također je dobrodošlo.

Paradajz umak pripremljen na maslinovom ulju smatra se pravim lijekom!

Zahvaljujući velikom sadržaju vode i balastnih, rajčica izvrsno kontrolira glad te ubrzava metabolizam i ragradnju masti. U dijelu sa receptima možete pogledati nekoliko vrlo jednostavnih receprata za pripremu jela sa rajčicom.

Pogledajte recept za juhu od rajčice.

ostavite svoj komentar